Salkić: Ovo je jedna od najvažnijih odluka za elektroenergetski sektor

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Salkić: Ovo je jedna od najvažnijih odluka za elektroenergetski sektor

02.04.2019. 08:58 / Izvor: Fena

Nakon odluke Doma naroda Federalnog parlamenta kojom je iskazana podrška realizaciji projekta namjeravane izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla izvršni direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije Senad Salkić izjavio je da se radi o jednoj od najvažnijih odluka za elektroenergetski sektor i elektroenergetski sistem Federacije BiH i BiH uopšte.

Po njegovim riječima, na ovaj način je faktički otpočela izgradnja termobloka 7 u TE Tuzla ukupne snage 450 megavata koji će osigurati kontinuitet proizvodnje električne energije u narednih 40 godina, kao i eksploatisanje uglja i energetsku nezavisnost u smislu proizvodnje električne energije u Federaciji BiH u istom tom periodu.

"Što se tiče bojazni koje su iskazane na današnjoj sjednici, naravno ne bezrazložno i utemeljeno na nekim informacijama koje smo dobijali iz Energetske zajednice, ništa ne treba uzimati bezazleno, ali u svakom slučaju mi smatramo da je ovaj projekat dosad proveden u skladu sa svim procedurama i svim zakonima i da ćemo u postupku koje budemo vodili pred Energetskom zajednicom kao i dosad pokazati da ovaj projekt prati tečevine EU i da neće biti nikakvih posljedica po Federaciju BiH", naveo je Salkić.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici podržao je ubjedljivom većinom glasova predloženu odluku da Federacija bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvoz-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura radi namjeravane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ovu odluku ranije je podržao i Predstavnički dom Federanog parlamenta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti