Samir Cerić planira u BiH dovesti najveću arhitektonsku kuću

26.04.2018. 12:16 / Izvor: Akta.ba
Samir Cerić planira u BiH dovesti najveću arhitektonsku kuću

Cerić da Sarajevu ne trebaju biti uzori Beograd i Zagreb, već mnogo veći gradovima.

Banjalučanin Samir Cerić u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije. Cerić se pojavio danas na Sarajevo Business Forumu gdje je najavio da će pokušati da privuće kineske i britanske investitore da dođu i investiraju u Sarajevo.

Naglasio je kako je zainteresovan da se u BiH izgradi ski resort zašto bi angažovao Zahu Hadid najveću arhitektonsku kuću, koja je je poznata po svojim arhitektonskim čudima, a jedno takvo čudo želi i u BiH gdje će dolaziti turisti iz cijelog svijeta i diviti se.

Osim ski resorta zainteresovan je za ulaganja u polje umjetnosti i polje sporta.

“Sport je veoma bitna za BiH, te želim motivisati investitore da dođu u Sarajevo“, kazao je Cerić, napominjući kako je  umjetnost jako bitna.

„Želio bih naći načina da animiramo neke od bh. umjetnika da kroz londonsku platformu damo mogućnost da se plasiraju na svjetsko tržište“, istaknuo je on napominjući kako i  kulturna baština u BiH nije dovoljno iskorištena u pozitivnom smislu te misli da ukoliko prodamo kulturu na pozitivan način pozicionirat ćemo Sarajevo na nivo veliki svjetskih centara poput New Yorka i Londona.

Poručio je kako je mišljenja da Sarajevu ne trebaju biti uzori Beograd i Zagreb, već mnogo veći gradovima.

„Mislim da trebamo gledati prema Hong-Kongu, Londonu, Seulu, odnosno gradovima gdje su zastupljene inovacije i tehnologije, a ne samo investicije. Najbitnija stvar je da se u ovom gradu i državi kreira neki tajming i na osnovu njega se može napredovati“, kazao je Cerić, napominjući  kako Sarajevo treba postati centar inovacija u svakom smislu.

Kazao je kako podmladak u BiH kao nebrušeni dijamant te ukoliko se takvim dijamantima prerano izvezemo, mi dobijamo veoma mali procenat vrijedosti tog dijamanta.

„Ako kreiramo infrastrukturu, dovedemo stručnost, onda će taj dijamnt dobiti pravu tržišnu vrijednost. Ako postanemo nacija koja razumije način svjetskih tokova u biznisu, ekonomiji i politici, moći ćemo onda pomoći i našim komšijama i napraviti od ovog regiona jednu ekonomiju, kao što i jeste moto ovog foruma 'Jedna regija – jedna ekonomija'“, zaključio je Cerić, koji će danas govoriti u okviru panela Dijaspora, sport, umjetnost, kultura i kreativna industrija.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti