al
Samo mali broj kompanija u BiH shvata značaj korporativnog upravljanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Samo mali broj kompanija u BiH shvata značaj korporativnog upravljanja

12.12.2016. 12:55 / Izvor: Fena

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Elma Kovačević-Bajtal izjavila je da se u BiH relativno slabo vodi računa o korporativnom upravljanju, odnosno da je ta briga više verbalna nego praktična. 

"Naravno, kao i uvijek postoje iznimke i preduzeća koja su se korporativno sasvim dobro ustrojila. Međutim, puno je više onih koji nisu svjesni prednosti ovog načina upravljanja, kao ni benefita korporativnih alata", dodala je Kovačević-Bajtal, napominjući da dobro korporativno upravljanje doprinosi održivom ekonomskom razvoju  kroz unapređenje performansi kompanija i povećanju njihovog pristupa stranim tržištima.

VTKBiH je danas u  saradnji sa DIHK CEFTA projektom organizirala seminar pod nazivom „Korporativno upravljanje“ na kome je bilo riječi o značaju korporativnog upravljanja, kao i praktičnim problemima koji se tiču konkretnih i jasno definisanih odnosa između nadzornog odbora, direktora, dioničara i drugih zainteresiranih strana.  

"Problematika korporativnog upravljanja još nije afirmirana na ovim prostorima i često se akceptira na jedan pogrešan način", kazao je predavač na seminaru profesor Aziz Šunje koji na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predaje korporativno upravljanje. 

Po njegovim riječima, u osnovi se radi o upravljanju korporacijama koje predstavljaju oblik organiziranja velikog biznisa u formi dioničkog društva, a koje  podrazumjeva određene organe. Šunje je dodao da korporativno upravljanje pozicionira nadzorni odbor kao ključni korporacijski  organ.

"Nažalost, kod nas, posebno u državnim firmama, način na koji se to radi je potpuno suprotan odrednicama onoga što jeste korporativno upravljanje.  Još uvijek se naše korporacije u kojima je država većinski vlasnik smatraju kao vlasništvo  političkih partija na vlasti, a ne kao privredni subjekti koji funkcioniraju onako kako korporacije trebaju da funkcioniraju", kazao je Šunje, dodajući da je neophodno da se u tom smislu promjeni mentalni sklop, kao i da se u potpunosti razumije koncept korporativnog upravljanja.

Ovakva edukacija, kako je kazala Nerma Širbegović - Delić iz firme Širbegović inženjering, korisna za njihovu porodičnu firmu koja prati trendove poslovanja u svijetu. 

"U naš porodični biznis već uvodimo drugu generaciju i ovo je prilika da mi, novi i mladi menadžeri, saznamo  na koji način možemo unaprijediti naše poslovanje", kazala je  Širbegović - Delić.   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti