Samo reformama možemo do ekonomskog rasta

07.12.2015. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Samo reformama možemo do ekonomskog rasta

Ukoliko BiH krene u provođenje reformi njene rezultate ne možemo očekivati ni vidjeti za mjesec, dva ili tri nego eventualno na kraju mandata vlasti koje ih budu provodile.

Ukoliko BiH provede reforme koje su predviđene Reformskom agendom mogla bi očekivati rast od tri posto, navode stručnjaci. Smatraju da kako bi sustigla EU ni to neće biti dovoljno jer bi trebali imati uzastopni godišnje rast od bar 6 posto. Sve ovo također pokazuje da nemamo vremena za gubljenje.

Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, prilikom svog nedavnog posjeta BiH kazao je da se treba gledati unaprijed, ne samo nekoliko mjeseci, nego imati viziju gdje želimo kao zemlja biti za nekoliko godina i početi brže provođenje reformi kako bi naša zemlja sustigla regiju. 

"Sve zemlje u regiji su donosile teške odluke u svojim integracijskim procesima. Predstavnici ove zemlje zajedno sa civilnom društvom moraju isto to uraditi kako bi BiH imala bolju budućnost", kazao je on. 

Sa druge strane Matej Živković, profesor na Sarajevskoj školi za znanost i tehnologiju, smatra da je Reformska agenda nužan, ali nedovoljan uvjet ekonomskog napretka. "Ovo je dobar put, ali nema jamstva da će on donijeti pozitivne rezultate. Možemo kreirati najbolje moguće okolnosti, ali poduzetnici su ti koji hoće ili neće prepoznati povoljne okolnosti i iskoristiti ih. Kada su u pitanju reforme smatra da nema brzih rješenja", smatra on. 

On upozorava i na to da rezultate bilo kakvih reformi ne možemo očekivati za mjesec ili dva. "Pozitivne rezultate možemo očekivati tek za nekoliko godina. Stateški obzor je najmanje 10 godina, ali razvojem novih tehnologija taj obzor je sužen na pet godina. Dakle rezultate reformi ne možemo očekivati ni vidjeti za mjesec, dva ili tri nego eventualno na kraju mandata vlasti koja ih bude provodila'', ističe on. 

Smatra da međunarodna zajednica ne može napraviti taj posao za nas. Reforme mi trebamo provesti, ali zbog manjak iskustva koje imamo u tržišnoj ekonomiji i demokraciji potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice.

Prema predviđanjima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH perspektive za period 2016. – 2018. realni rast ekonomske aktivnosti BiH u odnosu na prethodni kvartal tokom prva dva tromjesečja 2015. iznosio svega 0,7 posto, rast aktivnosti na godišnjem nivou je bio znatno veći.

Projekcije ekonomskog rasta i zaposlenosti u okruženju za 2015. godinu su znatno povoljnije u odnosu na rast iz 2014. godine. Jačanje rasta bi trebalo biti nastavljeno i u 2016., mada nešto skromnijim stopama, predviđaju iz DEP-a.

Gledajući da projicirani ekonomski rast euro zone od 1,5 posto za 2015. godinu što je znatno iznad stope od 0,9% u 2014. godini, te nešto skromnije poboljšanje od 1,9 posto koje se očekuje u 2016. godini sve ovo bi trebalo utjecati i na ekonomski rast BiH od 3,1 posto u 2016. godine.

"Ovaj rast bi prije svega trebao biti nošen domaćom tražnjom, te u manjoj mjeri znatno sporijim rastom vanjskotrgovinskog deficita'', navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

Slične pretpostavke projekcija se očekuju i za period 2017.-18. uz nešto skromnije poboljšanje vanjskih pretpostavki u odnosu na prethodno razdoblje. S tim u vezi očekuje se ekonomski rast u BiH od 3,2 posto u 2017., te 4,1 posto 2018 godine.

Slično kao i ranije, ovaj rast bi trebao biti nošen domaćom tražnjom uz skroman negativan doprinos vanjskog sektora. To podrazumjeva postepeno jačanje finalne potrošnje i investicija praćeno blagim rastom vanjskotrgovinskog deficita, navode iz Direkcije. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti