Samoizolacija skraćena na 10 dana: Domovi zdravlja KS počeli sa primjenom odluke

17.11.2020. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Samoizolacija skraćena na 10 dana: Domovi zdravlja KS počeli sa primjenom odluke

Entitetski zavodi za javno za zdravstvo nedavno su donijeli odluke po kojima se se samoizolacija smanjuje sa 14 na 10 dana.

Entitetski zavodi za javno zdravstvo nedavno su donijeli odluke po kojima se samoizolacija za pacijente oboljele od Covid-19 sa blagom ili srednje teškom kliničkom slikom smanjuje sa 14 na 10 dana.

Ove odluke zvanično su se počele primjenjivati u KS potvrdio je ovo za Akta.ba Prof.soc Arman Šarkić iz press službe JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

"Od Kriznog štaba KS smo dobili zvanični dopis u kojem se period samoizolacije sa 14 dana smanjuje na 10. Od tada postupamo prema uputama Kriznog štaba KS koje su obvezujuće za sve u zdravstvenom sistemu”, kazao je Šarkić.

Podjećamo, prilikom donošenja odluka o skraćenju trajanja perioda samoizolacije entitetski zavodi za javno zdravstvo rukovodili su činjenicom da je prosječno vrijeme zaraženosti osoba virusom korona od 8 do 10 dana, kao i da 80 posto inficiranih ima blage ili nikakve simptome.

Bez obzira na simptome samizolacija neće biti skraćena, odnosno ostaje i dalje 14 dana, za sve one koji rade u rizičnim okruženjima poput zdravstvenih radnika ili onih koji rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih, te osoba s invaliditetom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti