Sanjin Hamidović: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

23.12.2020. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Sanjin Hamidović: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Osim po tome što je bila iznimno neobična i donijela svima nama mnogo izazova, pamtit ćemo je kao godinu koja je iz svih nas izvukla, pomalo zatajenu, humanost i solidarnost.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Sanjina Hamidovića, direktora kompanije cargo-partner-

Kakva je situacija u Vašoj kompaniji? Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Pandemija izazvana corona virusom nas je dovela u situaciju u kojoj smo bili primorani da istražimo sami sebe, da provjerimo kako možemo, boreći se sa globalnom krizom, ispuniti kako svoje strateške ciljeve tako i zahtjeve kupaca.

Zahvaljujući izvrsnoj saradnji sa cargo-partner timovima širom svijeta, te modernim IT sistemima, uspjeli smo se veoma brzo prilagoditi novonastaloj situaciji, te odgovoriti efikasno na izazove uzrokovane pandemijom. U uslovima širenja zaraze i mjera koje su donesene u cilju sprječavanja iste, prioritet je bio da obezbijedimo sigurnost zaposlenika s jedne, te poslovanje bez prekida s druge strane. U svakoj od naših 130 kancelarija širom svijeta, rad od kuće je implementiran u vrlo kratkom roku, te smo se gotovo neprimijetno prebacili na režim rada od kuće.

U svim cargo-partner uredima brzo smo primijenili sve propisane mjere, neprestano se prilagođavajući lokalnoj situaciji u svakoj zemlji. Te mjere, između ostalog, uključuju:

• Lična sredstva zaštite, kao na pr. zaštitne maske i rukavice, sredstva za ličnu i dezinfekciju radnih prostorija i td. 

• Uveli smo fleksibilno radno vrijeme, kako bismo zaposlenima pomogli da izbjegnu putovanje do posla u vrijeme najveće gužve u prometu.

• U uredima smo zadržali minimalan broj osoblja, neophodnog za obavljanje poslova koji zahtijevaju prisustvo u uredu.

• Osigurali smo ispunjenje svih zahtjeva za efikasan rad na daljinu, pružanjem potrebnih IT struktura, hardvera i svih ostalih potrepština. 

• Poslovna putovanja i lične posjete svedene su na minimum, i td.

Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

- Osim po tome što je bila iznimno neobična i donijela svima nama mnogo izazova, pamtit ćemo je kao godinu koja je iz svih nas izvukla, pomalo zatajenu, humanost i solidarnost. 

Sa poslovne strane, godina na izmaku je testirala našu sposobnost brze prilagodbe kriznim situacijama. 

cargo-partner je od samog početka pandemije pomno pratio tržište i svojim klijentima uspio u vanrednim okolnostima pružiti fleksibilna rješenja koja našu kompaniju izdvajaju na tržištu. U tom kontekstu, važno je pomenuti naše sedmične usluge čarter letova iz Kine za Europu, koje su na raspolaganju od marta. Zbog velike potražnje, ovu ponudu smo produžili i za prvi kvartal 2021. godine.

Kao i svake godine, u ovom prazničnom periodu, suočeni smo sa nedostatkom transportnih kapaciteta i višim troškovima. Ove godine je to, a zbog uticaja pandemije na lance snabdjevanja i posljedičnog nedostatka kontejnera i druge transportne opreme, još više došlo do izražaja, naročito u brodskom i željezničkom transportu. Predviđanja suda se ovakvo stanje neće promijeniti naboljeni u prvom kvartalu 2021.godine.

Kako bismo svojim klijentima koji robu prevoze pomorskim putem, pomogli,da sa što manje problema premoste pomenuti period, nedavno smo predstavili i novi servis - Adria PRIORITY Express, premium transportnu opciju pomorskim putem za uvoz iz Azije, preko jadranskih luka Koper i Trst. Tranzitno vrijeme iz glavnih luka sa Dalekog istoka do Jadrana je u prosjeku 5-8 dana kraće u poređenju sa sjevernim lukama, kao npr. Hamburg. Na ovaj način, kreirali smo još jedno alternativno rješenje za novonastalu situaciju u vezi sa nedostatkom kontejnera i transportne opreme.

Pored toga, kontinuirano preporučujemo i savjetujemo svoje klijente da počnu planirati nabavku i prijevoz u što ranoj fazi, kako bi osigurali svoje lance snabdijevanja.

Kakvu prognozu imate za post-corona vrijeme?

- S obzirom na to da se epidemiološka situacija još uvijek nije stabilizirala, a kraj pandemije se  ne nazire, vrlo je teško predvidjeti ekonomske tokove za period nakon corone. Mnoge industrije i nacionalne ekonomije su pretrpjele i još uvijek trpe jake udare i veliko je pitanje koliko će im vremena i ulaganja biti potrebno da se vrate na nivoe prije pandemije.

Transport i logistika su oblasti koje su u izravnoj vezi sa ostalim industrijama i sa sigurnošću možemo reći da će se stagnacija ili ekspanzija ukupne ekonomije, a u periodu nakon pandemije, odraziti i na našu djelatnost.

Kao i uvijek do sada, mi u cargo-partneru intenzivno pratimo razvoj situacije na tržištu  i nastojimo biti korak ispred, kako bismo mogli pravovremeno i kvalitetno reagovati.

Planovi za 2021. godinu? 

- cargo-partner Sarajevo će nastaviti raditi na unaprjeđenju poslovnih procesa, poboljšanju kvalitete usluga, rastu organizacije i profesionalnoj edukaciji svojih zaposlenika. Ono što nam je do sada pomoglo u ostvarenju ciljeva jesu timski rad i ultimativna želja da budemo izvrsni u svom poslu. 

Naš fokus na održivosti je i dalje prisutan, te kao društveno odgovorna kompanija ćemo nastaviti sa primjerima pozitivne prakse i doprinosa široj zajednici. Za ovu priliku bih kao primjere takvog djelovanja izdvojio nedavnu akciju pošumljavanja, kojom prilikom je cargo-partner Sarajevo tim obogatio grad Sarajevo sa 300 novih sadnica smrče, kao i donacije humanitarnim organizacijama "Srce za djecu", "Pomozi.ba“ i “Obraduj nekoga“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti