Sanofi-aventis: Rezultati epidemioloških studija nisu pouzdani - Kompanija u potpunosti stoji iza sigurnosti Lantusa®

02.07.2009. 13:30 / Izvor: eKapija.ba
Sanofi-aventis: Rezultati epidemioloških studija nisu pouzdani - Kompanija u potpunosti stoji iza sigurnosti Lantusa®

Povodom informacije nedavno objavljene u pojedinim medijima, vezane za četiri epidemiološke studije koje istražuju eventualnu vezu između inzulinske terapije i povećanog rizika od pojave maligne bolesti, uključujući i Lantus (inzulin glargin) proizvođača "Sanofi-aventis", u ime predstavništva ove farmaceutske kuće za BiH, dr. Alen Lekić, medicinski direktor izjavio je slijedeće:

"Kompanija, u svom zvaničnom stavu od 29. juna 2009. godine, na osnovu rezultata opsežnih kliničkih studija u koje je bilo uključeno preko 70.000 pacijenata i na osnovu post-marketinškog praćenja i iskustva iz 24 miliona pacijent-godina, naglašava da u potpunosti stoji iza sigurnosti Lantusa®. Smatramo da rezultati nedavno objavljenih epidemioloških studija nisu pouzdani".

Bitno je napomenuti da se ovim povodom oglasilo i Američko udruženje za dijabetes (ADA), koje je u saopštenju od 26. juna 2009. godine navelo slijedeće:

"Rezultati dobiveni navedenim epidemiološkim studijama su nekonzistentni i nepouzdani. Pacijenti koji koriste glargin i razmatraju mogućnost prelaska na drugi oblik inzulina trebaju znati da podaci u ovim studijama ne govore jasno da li bilo koji tip inzulina više povećava rizik od karcinoma u odnosu na druge tipove".

Također, u saopštenju Evropske agencije za lijekove (EMEA) o sigurnosti inzulina glargin (Lantus®) od 30. juna 2009. godine navodi se slijedeće:

"Rezultati četiri studije nisu dosljedni. Savjetujemo pacijentima koji koriste insulin glargin, da nastave sa terapijom kao i do sada".

Dr. Lekić naglašava da je sigurnost pacijenata primarna briga Sanofi-aventisa.

Pacijentima koji su zabrinuti za svoju inzulinsku terapiju, preporučujemo da kontaktiraju svog ljekara i da ne mijenjaju dosadašnju terapiju samostalno, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti