Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šansa novim vlastima da poprave ekonomsku sliku BiH

BiH ima šansu da u narednom periodu ostvari ekonomske rezultate ako vlast bude uskoro formirana i ako bude ozbiljno fokusirana na sprovođenje reform.

16.03.2019. 10:11 / Izvor: Nezavisne novine

BiH ima šansu da u narednom periodu ostvari ekonomske rezultate ako vlast bude uskoro formirana i ako bude ozbiljno fokusirana na sprovođenje reformi, smatraju analitičari nakon što je ugledna rejting agencija "Standard&Poor's" podigla kreditni rejting zemlje, citirajući, između ostalog, i očekivanje da će uskoro biti formirana stabilna vlast posvećena reformama.

Kako su rekli u ovoj agenciji, vlasti oba entiteta i na državnom nivou su pripremile sve potrebne mjere u okviru prethodnih aktivnosti u sprovođenju Reformske agende, među kojima su reformisano radno zakonodavstvo, reforma poreskog sistema u domenu korporativnih poreza, kao i uspostavljanje kvalitetnog nadzora nad bankarskim sektorom.

"Ukoliko dođe do napretka u sprovođenju strukturalnih reformi, to će popraviti poslovno okruženje i podstaći dalji ekonomski rast. Kao što je bilo i ranije, novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi bio ključan u finansiranju trenutnog tekućeg deficita BiH", naglasili su oni.

"Standard&Poor's" predviđa da će u narednih nekoliko mjeseci doći do zaključivanja novog aranžmana s MMF-om, što bi dodatno trebalo stabilizovati situaciju u zemlji, barem prema predviđanju ove agencije.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, smatra da je agencija "Standard&Poor's" ovakvu ocjenu donijela kako bi se pokušalo motivisati vlasti da krenu s ozbiljnijim reformama, s obzirom na to da je, kako ističe, BiH ekonomski "na dnu" Evrope, a da se iz zemlje ljudi masovno iseljavaju.

"Narednih godina čekaju nas ozbiljni problemi kada će doći do velikog broja novih penzionera i možda je to neki način upozorenje da ozbiljnije krenemo s reformama", rekao je Hadžić.

On ističe da je u pripremi reformska agenda II, iako se još ne zna šta u njoj piše.

"Vidio sam neke pokazatelje i najave, ali je sasvim sigurno da je ono što je ostalo iz originalne Reformske agende i više nego dovoljno da se u narednom periodu političke strukture i te kako imaju čime baviti. Prije svega, tu mislim na rasterećivanje privrede i smanjenje nameta na rad i na potrošnju", rekao je Hadžić.

On je rekao da bi i FBiH trebalo da uradi ono što se desilo u RS, da ukine poreze na najniže dohotke, s tim da bi, kako on smatra, u narednih nekoliko godina neoporezivi iznos trebalo povećati na hiljadu maraka, kako bi se građane motivisalo da ostanu u zemlji.

"Političari moraju pod hitno poslati neku jasnu viziju da zemlja mora krenuti naprijed. To može biti pozitivna poruka i signal investitorima", rekao je Hadžić. 

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak iz Banjaluke, kaže da je procjena agencije "Standard&Poor's" ispravna jer je očigledno da ovog puta međunarodna zajednica čvrsto stoji na liniji da BiH mora sprovesti reforme koje su godinama izbjegavane.

"Ima nekoliko elemenata koji su ponovo stavili BiH u fokus. Imamo konačno odblokiran put ka NATO-u koji je preduslov za EU, imamo pojačan interes Evropske komisije i EU da se tim putem nastavi, s druge strane dobili smo novog ambasadora SAD koji bi mogao jako mnogo uraditi, a i MMF ponovo stavlja akcenat na neefikasnost javne administracije. Sve su to elementi koji daju naznake da bi fokus izabranih dužnosnika mogao da se okrene ka ekonomiji", rekao je Pavlović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti