Šansa za domaće kompanije: Njemačke firme traže dobavljače roba i usluga iz BiH

29.03.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Šansa za domaće kompanije: Njemačke firme traže dobavljače roba i usluga iz BiH

65 njemačkih firmi tražiti direktne poslovne partnere iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

U Sarajevu je danas najavljena konferencija "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" koja će se održati 19. juna ove godine u Frankfurtu/Main.

Na pomenutom događaju kako je najavio Sanjin Purgić ispred AHK BiH će 65 njemačkih firmi tražiti direktne poslovne partnere iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Kao je istaknuo radi se o četvrtoj po redu B2B-konferenciji. Prethodne konferencije održane su u Minhenu, Dortmundu i Beogradu. 

"Ovo je zajednički projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) i njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) iz regije uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ)", kazao je Purgić te pojasnio kako je cilj ove inicijative da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz BiH i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Naveo je kako zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

 U nastavku konferencije je pojašnjeno kako koncept projekta se zasniva na B2B-matchmaking platformi, pri čemu se kompanije iz BiH prijavljuju prema profilima i proizvodnim zahtjevima njemačkih kompanija.  

Zainteresovani privredni subjekti iz BiH se mogu prijaviti najkasnije do 12. aprila 2018. godine sa uputama koje mogu pronaći na zvaničnoj stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH). 

Naglašeno je, kako će svi razgovori odvijati na engleskom jeziku i traju oko 20 minuta, što je jako malo vremena,  te se zato potrebno posebno pripremiti. Najavljeno je i organizovanje jednog pripremnog seminara koji će se održati 8. maja ove godine za bh. kompanije koje apliciraju za učešće u ovom projektu na temu: "Kako voditi razgovore sa njemačkim kompanijama, šta treba staviti u fokusu.

Purgić, je napomenu kako je vrlo važno omogućiti njemačkim i  firmama iz regije da formiraju direktne poslovne veze koje će rezultovati dugoročnim ugovorima.

Predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH i direktorica tvornice mašina GS-TMT iz Travnika Snježana Kopruner čija je kompanija najbolje ocijenjena u Dortmundu, govrila je o značaj BTB razgovora i načinima pomoću koji kompanije iz BiH mogu doći do najboljih kupaca.

"B2B razgovori su najbolji način za dolazak do kupca", kazala je Kopruner te pojasnila kako u Njemačkoj postoji veliki nedostatak stručne radne snage, stoga BiH može postati idealno područje za pronalaženje radne snage i firmi koje su spremne proizvoditi.

"Uspostavljanje B2B kontakata je najneposredniji način poslovne saradnje da se ovo ostvari. Njemačke firme su čak spremne uložiti svoje know-how znanje i pomoći firmama na Zapadnom Balkanu da dokvalificiraju uposlenike kako bi dobile stručno osoblje koje može isporučiti kvalitetne proizvode", zaključila je Kopruner.

Adnan Telalović, direktor kompanije ATT iz Gornjeg Vakufa čija je firma tokom Inicijative u Beogradu bila najbolje ocijenjena od njemačkih kompanija kazao je kako je trenutno u fazi pregovora sa osam velikih njemačkih kompanija, od kojih su sa četiri već potpisali ugovore, dobili narudžbe i počeli serijsku proizvodnju.

Zbog uspješnih pregovora i ugovorenih poslova, ova firma radi i na proširenju klapaciteta kao bi mogli udovoljiti zahtjevima njemačkih firmi koje im se svakodnevno javljaju.

Poručio je bh. kompanijama da se dobro pripreme i da što bolje prezentiraju svoj posao i proizvode, a posebno važno je kako kaže i da mogu isporučiti ono što predstavljaju, što će im omogučiti dugoročne poslove sa njemačkim firmama.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti