Šansa za građevinare iz BiH: Albanija ulaže milione u izgradnju autoputa

20.12.2011. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
Šansa za građevinare iz BiH: Albanija ulaže milione u izgradnju autoputa

U periodu od 13. do 16. decembra ove godine, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zajedno sa predstavnicima Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine i privrednicima, bila je u zvaničnoj, političko-poslovnoj posjeti Albaniji.

Kroz vrlo sadržajan protokol posjete, ostvareni su brojni i značajni politički i poslovni susreti i kontakti. S obzirom da je Albanija posljednjih godina veliko investicijsko tržište, sa puno pokrenutih projekata i dosta uloženog novca, ova zemlja je šansa za naše građevinare i u niskogradnji i u visokogradnji.

Riječ je o zemlji u razvoju, koja tek razvija svoju infrastrukturu, ulaže u turizam, hotelske komplekse, proizvodnju električne energije, što je za Albaniju bio deficit do unazad tri godine.

Kada je u pitanju putna mreža, u posljednje tri godine u Albaniji je napravljeno oko 9000 km puteva, što se odnosi na ukupnu cestovna mreža, koja uključuje i autoput. U posljednje tri godine završeno je oko 350 km autoputa, navodi se u saopćenju Privredne komore FBiH.

Do sada je završeno 74 hidroelektrane, a planirana je izgradnja oko otprilike 400 novih hidroelektrana. Sredstva finansiranja su uglavnom iz budžetskog proračuna, a takve mogućnosti se objašnjavaju uglavnom velikim pragom štednje i preusmjeravanja sredstava u dalji razvoj. Evidentno da je to efikasan put utroška sredstava, što potvrđuje i činjenica da Albanija bilježi stalan privredni rast posljednjih nekoliko godina.

U narednoj godini, planirana vrijednost investicija na autoputu je od 7-8 stotina miliona. Za uključivanje stranih kompanija u realizaciju takvih projekata koriste se ugovorni odnosi prema FIDICU (Međunarodni standard ugovoaranja u građevinarstvu), dok je za domaće kompanije predpotstavljen drugačiji ugovorni odnos. Zakonskom regulativom, u Albaniji, nije predviđen preferencijalni tretman domaćih kompanija. Cijena je uglavnom odlučujući faktor pri dobijanju posla, a tendersku dokumentaciju je moguće preuzeti putem interneta. Apliciranje na tender, takođe, vrši se elektronskim putem.

Na gradilištima autocesta u Albaniji, u proteklom periodu, mogao se se susresti slovenački SCT, koji je i na ovom tržištu vrlo brzo i neslavno okončao svoje poslovanje, Konstruktor iz Splita, srbijanske, grčke, turske i dr. kompanije. Jako puno su zastupljeni join veinture npr. turskih i američkih kompanija.

Islamska razvojna banka odobrila je Albaniji 156 miliona eura kredita za finansiranje izgradnje puta od Tirane do industrijske zone u Elbasanu. Kredit je sa rokom otplate 17 godina i kamatnom stopom oko 5%. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 280 miliona EURA i ovo je ujedno dionica sa najvećim procentiom kreditnog finansiranja, u odnosu na budžetska sredstva.

Iako Albanija nije savršeno uređeno tržište, mnogo je primjera iz kojih bi mogli učiti, poručuju iz Privredne komore FBiH.

Riječ je o otvorenom i izuzetno stimulativnom tržištu. Ulaganje u zimski turizam Albanije, naprimjer, država stimuliše oslobađanjem poreza, za investitora, u narednih osam godina.

Administrativno-pravni poslovi oko registracije preduzeća u Albaniji traju oko tri dana. Troškovi iznose oko 400 eura, a isti uključuju: notarsku obradu svih potrebnih dokumenata, registraciju kod Nacionalnog registra NRC, registraciju kod Biroa za poreze i dobijanje pečata kompanije.

Zdravstveno osiguranje se oporezuje sa 1,7%, porez na dohodak je 10%, doprinosi za socijalno osiguranje iznose 16,7%, a PDV 20%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti