Šansa za investitore: Zagarantovanim cijenama električne energije do većih ulaganja

24.05.2011. 14:52 / Izvor: eKapija.ba
Šansa za investitore: Zagarantovanim cijenama električne energije do većih ulaganja

Izmjenjena Uredba o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije koja je prema odluci Vlade FBiH startala 1. maja 2011. godine obradovala je sve proizvođače električne energije te potencijalne investitore u energetski sektor.

Na osnovu ove Uredbe svim proizvođačima zagarantovane su nove otkupne cijene električne energije i one se, u zavisnosti od veličine i vrste izvora, kreću u rasponu: za solarne elektrane od 36,78 za do 91,95 F/kWh, za elektranu na biomasu: od 16,18 do 18,02 F/kWh, za geotermalne elektrane od 17,78 do 19,00 F/KWh, male hidroelektrane od 12,38 do 14,34 F/kWh, a za vjetroelektrane 15,33 F/kWh. Inače, dosadašnja otkupna cijena za male hidroelektrane iznosila je 9,16 F/kWh.

U kompaniji "Vjetroenergetika BH" Mostar za ekapija.ba kažu kako je ovo definitovno dobra vijest i govori o tome da ipak BiH ima sluha kada se radi o obnovljivim izvorima energije te da joj je stalo da se ova čista/zelena energija počne zaista i proizvoditi u značajnijem obimu.

"Ovo se trebalo desiti najmanje tri godine ranije kako bi imalo značajnijeg uticaja, konkretno na naš projekat i mnoge druge davno započete projekte. Sve što se kod nas dešava dolazi jako sporo ili prekasno", kažu u "Vjetroenergetici" vjerujući kako je ovo samo prelazna solucija. BiH nema Zakon o električnoj energiji koji bi značajnije regulisao elektro-energetski sektor, Nacrt je nekad davno napravljen i negdje je "zaglavio" pa je ova Uredba neko prelazno rješenje do donošenja Zakona.

Inače, "Vjetroenergetika BH" postoji skoro sedam godina, a više od četiri-pet godina je potrošeno na diskusije, pregovore i ubjeđivanja da su obnovljivi izvori energije nešto što je potrebno svima, nešto što dolazi i nešto što će i BiH prihvatiti bez obzira koliko to u početku izgledalo daleko i preambiciozno.

"Ovo otvara mnoge mogućnosti i vjerujem da će zainteresovati nove investitore da se ozbiljnije prime posla kada se radi o obnovljivim izvorima energije, a one koji su već u poslu da istraju u svojim projektima i dovedu ih do realizacije", ističu u "Vjetroenergetici", naglašavajući kako su ubjeđeni da će tako biti i u njihovom slučaju, tj. da će ostati u području obnovljivih izvora energije i uspješno privesti projekat kraju.

Nova Uredba ima za cilj poticaj veće proizvodnje i potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, a to je energija proizvedena u postrojenjima koje koriste isključivo obnovljive izvore energije. Također, na osnovu ove Uredbe, obaveza je snabdjevača električne energije da od 1. maja 2011. godine, na računu koji dostavlja kupcu, kao posebnu stavku naznače iznos naknade za podsticanje korištenja obnovljivih izvora koji plaćaju svi kupci prema obračunatoj potrošnji u kWh.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti