Šantić: Pad BDP-a u 2020. do 10 posto

30.01.2021. 11:19 / Izvor: Fena
Šantić: Pad BDP-a u 2020. do 10 posto

Turizam je u svim svojim ključnim stvarima pao preko 60 posto, a sami prihodi, noćenja, odnosno dolasci turista pali su za oko 90-95 posto u 2020. godini. Odmah iza turizma je uslužni sektor u transportu.

Epidemija koronavirusa utjecala je na poslovanje gotovo svih segmenata bh. gospodarstva, a najteže su pogođeni sektori turizma i ugostiteljstva, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

"Turizam je u svim svojim ključnim stvarima pao preko 60 posto, a sami prihodi, noćenja, odnosno dolasci turista pali su za oko 90-95 posto u 2020. godini. Odmah iza turizma je uslužni sektor u transportu, koji je pao preko 30 posto u svim ključnim pokazateljima. Slijedi industrijska proizvodnja, koja je u BiH pala sedam do osam posto, zatim promet u maloprodaji preko osam posto, uvoz je pao 13 posto, a izvoz 16 posto. Sve su to određeni pokazatelji koji daju indikacije da će na kraju godine društveni bruto proizvod vjerojatno biti negdje između 9,5 i 10 posto u padu", naveo je Šantić.

Ni sama Gospodarska komora FBiH nije bila pošteđena, pa su u toj asocijaciji bili prisiljeni smanjiti plaće zaposlenih za 30 posto.

" Mi kao asocijacija koja okuplja tvrtke u Federaciji BiH kroz razna udruženja, točnije njih 21, dijelimo sudbinu realnog sektora, kako u poslovanju, tako i u plaćama. Imali smo određenih problema, ali pokušavamo krizno upravljati jer to je jedini način da pravilno i adekvatno odgovorimo na ovu krizu", kazao je Šantić.

Moramo biti zadovoljni onim što imamo

Komentiraju odgovor na korona-krizu Šantić je podsjetio da je Gospodarska komora FBiH na samom početku pandemije organizirala neformalni stožer gospodarstvenika s ciljem pomoći domaćem gospodarstvu.

" Vlada FBiH je u prvom mahu reagirala onoliko koliko je mogla, u početku svi skupa nismo bili zadovoljni, ali tu je više razloga poput samog šoka zbog pandemije, neimanja planova, nepripremljenosti na takve krizne situacije i slično. Međutim, Vlada ubrzo reagira, nakon toga dolaze i takozvani "korona zakoni" te se negdje tamo u listopadu, studenome 2020. godine Vlada konsolidirala, prikupila novčana sredstva sa svih računa i podračuna u Federaciji, napravila i garantni fond te ubrizgala sredstva prvo u tvrtke koje se bave izvozom, transportne tvrtke i tvrtke koje se bave turizmom, i mislim da svi u ovom trenutku moramo biti zadovoljni onim što imamo, jer to je naša realnost", kazao je Šantić.

BiH je, dodao je, nerazvijena zemlja koja nema fondove kojima raspolaže Europska unija i koja sebi u ovom vremenu ne može dopustiti "mega lockdowne" poput Njemačke i drugih razvijenih zemalja u Uniji.

" Mi zato imamo neke blaže lockdowne, plešemo i balansiramo s pandemijom koronavirusa i imamo nadu da će nas, kroz procijepljenost i stečeni imunitet, ovaj virus polovicom 2021. godine pustiti na miru i da ćemo se vratiti na staro normalno, te da nam u 2022., a pogotovo 2023. godini slijedi oporavak",istaknuo je Šantić.

Pandemija zaustavila reforme

Prvi čovjek Gospodarske komore FBiH nada se kako će se i u ovoj krizi otvoriti neke prilike.

" Imamo i u svijetu i u Bosni i Hercegovini tih primjera da su određene tvrtke i sektori prepoznali šansu u tim krizama. Što se tiče reformi, mi smo već u 2019. godini zajedno s poslodavcima FBiH krenuli u izradu nekih reformskih agendi. Vlada je u tom trenutku imala sluha, ali pandemija koronavirusa to je zaustavila. Vjerojatno ćemo nakon pandemije ponovno imati sve dokumente na stolu, vidjeti kolika je šteta načinjena i možda redefinirati reformsku agendu za naredni period", kazao je Šantić.

Što se tiče budućeg djelovanja i planova Gospodarske komore FBiH, Šantić je naveo kako će se, sve dok se situacija ne normalizira, nastaviti raditi komorski posao koji se može raditi bez fizičkog kontakta.

"To su online konferencije, razni seminari i edukacije s manjim brojem ljudi i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Vjerojatno ćemo sredinom ove godine ponovno aktualizirati naš projekt "Kupujmo domaće" i probat ćemo to nekako napraviti kroz jednodnevne sajmove po županijskim centrima u Federaciji ako nam epidemiološka situacija bude dopuštala. Promociju domaćih proizvoda proteklih godina radili smo na međunarodnim sajmovima i sajmovima u BiH, ima određenih najava da će sajmovi krenuti s održavanjem u drugoj polovici ove godine, pa ćemo vidjeti",kazao je Šantić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti