Saobraćajna izolacija juga opterećuje razvojnu perspektivu Hercegovine

05.06.2014. 08:34 / Izvor: eKapija.ba
Saobraćajna izolacija juga opterećuje razvojnu perspektivu Hercegovine

Saobraćajna izolacija juga Republike Srpske problem je koji uveliko opterećuje razvojne perspektive Hercegovine, smatraju u Gradskoj upravi u Trebinju.

Saobraćajna izolacija juga Republike Srpske problem je koji uveliko opterećuje razvojne perspektive Hercegovine, smatraju u Gradskoj upravi u Trebinju, te očekuju da bi se pomaci u tom pravcu mogli postići projektima prekogranične saradnje sa susjednom Hrvatskom, a uz podršku IPA-fondova.

Izgradnja trase preko planinskog prevoja Čemerno i dijela puta prema Herceg Novom jedine su veće investicije Republike Srpske u saobraćajnu infrastrukturu najjužnije regije, pri tom nedovoljna da bi se otklonila komunikacijska izolovanost Herecegovine, tvrdi gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

On naglašava daje problem još veći što će na ovu, za razvoj vrlo nepovoljnu, okolnost Hercegovaci morati da računaju i u budućnosti, jer su, dodaje – ova regija i cijeli istok Republike izostavljeni iz svih planova razvoja putne infrastrukture u Srpskoj.

„Južni dio republike je saobraćajno potpuno amputiran. Na području Krajine planirani su autoputevi u više pravaca, niko praktično nije znao da je naša Vlada dogovorila i izgradnju autoputa Tomislavgrad-Jajce-Banjaluka-Gradiška, a da području naše južne i istočnih regija, poslije prevoja Čemerno, nije planiran nijedan metar novog puta. Praktično ostajemo slijepo crijevo, bez mogućnosti da se kvalitetnije povežemo sa drugim regijama, što je za nas nedopustivo“, kaže gradonačelnik Trebinja.

Na svoje interese u kvalitetnijem regionalnom povezivanju Grad je ukazao na nedavnom sastanku u Splitu, sa predstavnicima resornih ministarstava i pograničnih lokalnih zajednica BiH i ove zemlje, kaže gradonačelnik Vučurević. Tema skupa bila je planiranje budućih saobraćajnica između regija dvije zemlje, pri čemu je kao posebno povoljna okolnost istaknuta šansa da se za ove projekte aplicira na sredstva IPA-fondova za prekograničnu saradnju, ističe Vučurević i dodaje – da je od vitalnog značaja za Trebinje što kvalitetnije povezivanje sa najbližom jadranskom obalom.

„Ja sam u Splitu predložio ono što sam još ranije usaglasio sa predsjednikom opštine Cavtat-Konavli Lukom Kordom, a to je povezivanje sa opštinom Konavli iz dva pravca. Prvi podrazumijeva završetak puta od Zubaca prema Konavlima u dužini od 2 kilometra, a drugi – izgradnju puta Petrovo Polje – Ivanov krst, u dužini od sedam kilometara. Tim prije što je Republika Hrvatska iz oba ova pravca odavno već dovela asfaltni put do granice sa BiH“, ističe Vučurević dodajući da bi ovi projekti pokrenuli i otvaranja nova dva granična prelaza sa Hrvatskom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti