Saradnja Academy387 i Općine Novi Grad: Osposobljavanje kadrova s biroa

30.07.2014. 12:04 / Izvor: Fena
Saradnja Academy387 i Općine Novi Grad: Osposobljavanje kadrova s biroa

Academy387, edukacijski centar u sklopu HUB387(Prvi tehnološki park u centru Sarajeva), u saradnji s Općinom Novi Grad, pokreće projekt osposobljavanja mladih kadrova.

Academy387, edukacijski centar u sklopu HUB387 (Prvi tehnološki park u centru Sarajeva), u saradnji s Općinom Novi Grad, pokreće  projekt osposobljavanja mladih kadrova.

Analizom populacije Federalnog zavoda za zapošljavanje zaključeno je da postoji veliki broj osoblja s visokom stručnom spremom sa završenom edukacijom u netehničko-informacijskim poljima, koji nisu u mogućnosti da nađu uposlenje, navodi se u saopćenju Academy387.

"Cilj ovog programa jeste poboljšati mogućnost zapošljavanja kadra s visokom stručnom spremom u netehničkim poljima, u IKT kompanijama. IT kao industrija je jedna od rastućih industrija u BiH. Ovim edukacijskim iskorakom želimo da kadrovima bez tehničkih vještina osiguramo jaku osnovu da bismo povećali njihovu konkurentnost na tržištu rada kao i potencijalnu priliku da dobiju uposlenje u jednoj od najperspektivnijih grana industrije ove decenije", rekla je koordinatorica programa Academy387 Ines Avdić.

Studija inicijativa "eSkills for Jobs", uradila je procjenu da će do 2020. godine u EU nedostajati čak 900.000 IKT stručnjaka, saopćeno je.

Uprkos tome, alarmantna je činjenica da od 2006. godine, u EU godišnje diplomira 9,5 posto manje IKT profesionalaca.

"Mislimo da je IKT jedna od grana na koju se treba fokusirati, jer može uz određena ulaganja osigurati veći broj kvalitetnih radnih mjesta. Svakako nam je drago da je Općina Novi Grad prepoznala tu priliku, te se nadamo da ćemo u budućnosti vidjeti više inicijativa ove vrste. Mi smo svakako spremni da doprinesemo svoj dio", kazao je osnivač HUB387 Edin Saračević.

Javni poziv za prijavu na obuku iz informacionih tehnologija, otvoren je do 7. augusta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti