Saradnja agencija WAFA i FENA ojačat će odnose Palestine i BiH

27.03.2016. 12:26 / Izvor: Fena
Saradnja agencija WAFA i FENA ojačat će odnose Palestine i BiH

Svečano potpisivanje ugovora između agencija WAFA i FENA bit će upriličeno u Hotelu Europa u ponedjeljak, 28. marta, u 13.30 sati.

Predsjednik Upravnog odbora Palestinske novinske agencije WAFA i generalni supervizor PBC (Palestinian Broadcasting Corporation) Ahmed Assaf doputovao je u Sarajevo gdje će sutra s direktorom Federalne novinske agencije (FENA) Farukom Borićem potpisati ugovor o saradnji.

Po dolasku, Assafa je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala delegacija -  ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf, te direktori FENA-e Emir Hadžimuratović i Faruk Borić.

Assaf je izrazio zadovoljstvo što je došao u Bosnu i Hercegovinu te naglasio da će saradnja dvije agencije unaprijediti sveukupne odnose  BiH i Palestine.

- Razmjenom kvalitetnih i provjerenih informacija saradnja država će biti znatno olakšana - istakao je.

Predsjednik Assaf je naglasio da Palestinci rado dolaze u BiH zbog historijski prijateljskih odnosa naroda dviju država, te da je ova posjeta dokaz želje za daljim jačanjem tih odnosa.

Direktor FENA-e Faruk Borić je također izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da će saradnja dviju agencija biti formalizirana ugovorom o saradnji koji će javnosti u dvije države omogućiti kvalitetniji uvid u sva dešavanja.

Borić je zahvalio ambasadoru Namoori što je posredovao u kontaktima WAFA-e i FENA-e, kao i zbog činjenice da je Assaf za svoju prvu zvaničnu posjetu izvan Države Palestine odabrao BiH i Sarajevo.

- Saradnja s agencijom WAFA bitan je nastavak FENA-inih aktivnosti na povezivanju s agencijama iz regije i svijeta - istakao je Borić.

Assaf će se tokom trodnevnog boravka u Sarajevu susresti s čelnim ljudima države BiH i Islamske zajednice u BiH, s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i reilsu-l-ulemom lZ u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Osim zvaničnih sastanaka, Assaf će održati predavanje o novinarstvu u Palestini na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Svečano potpisivanje ugovora između agencija WAFA i FENA bit će upriličeno u Hotelu Europa u ponedjeljak, 28. marta, u 13.30 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti