Saradnja BiH i Saudijskog fonda za razvoj kroz projekte od 75 miliona dolara

08.06.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Saradnja BiH i Saudijskog fonda za razvoj kroz projekte od 75 miliona dolara

Naglašena je dobra saradnja između tog fonda i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutno finansiranih projekata u vrijednosti od 75 miliona dolara.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić održao jejučer sastanak s delegacijom Saudijskog fonda za razvoj koju je predvodio Abdullah M. Alromeih. Naglašena je dobra saradnja između tog fonda i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutno finansiranih projekata u vrijednosti od 75 miliona dolara.

Spomenuti su i neki od realizovanih projekata koji su od velike važnosti za stanovništvo Bosne i Hercegovine, kao što su projekti obnove stambenih jedinica za raseljena lica, te projekti značajni za razvoj infrastrukture u mnogim opštinama, obrazovanja, zdravstva.

Također, razgovarano je o Memorandumu o razumijevanju za Projekat izgradnje istraživačkog instituta na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju koji još uvjek nije realizovan.

Zamjenik Rančić upoznao je delagaciju Saudijskog fonda za razvoj o zakonskim procedurama za realizaciju tog projekta i naglasio kako će Ministarstvo finansija i trezora BiH uskladiti sve zakonske obaveze koje su u nadležnosti ministarstva kako bi došlo do njegovog zaključivanja i implementacije.

Izrazio je nadu da će nadležne institucije donijeti adekvatne odluke u pravcu aktiviranja projekata, te zahvalio Saudijskom fondu za razvoj na dosadašnjim ulaganjima i zaželio da nastavi ulagati u razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti