Saradnja BiH s Pakistanom nudi brojne mogućnosti

29.06.2014. 14:47 / Izvor: Fena
Saradnja BiH s Pakistanom nudi brojne mogućnosti

U razgovoru za Agenciju Fena ambasador BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević kaže da je Pakistan veoma prijateljski nastrojen prema BiH, ali još u fokus stavljaju riječi "rat", "Alija", a neki čak ne znaju da je rat u BiH završen.

Saradnja Bosne i Hercegovine s velikom azijskom zemljom Pakistanom nudi brojne mogućnosti na ekonomskom i drugim poljima.

U razgovoru za Agenciju Fena ambasador BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević kaže da je Pakistan veoma prijateljski nastrojen prema BiH, ali još u fokus stavljaju riječi "rat", "Alija", a neki čak ne znaju da je rat u BiH završen.

 
"Moja je vizija da pospješim bilateralne odnose u svakom pogledu, prvenstveno ekonomskom. U ekonomskom smislu se jako mnogo može uraditi", kazao je Makarević.

Naime, ove sedmice u Sarajevu je na njegovu inicijativu organiziran susret s potencijalnim pakistanskim investitorima, a pakistanski privrednici učestvovali su i na Sarajevo Bussines Forumu. Kao rezultat tih aktivnosti u BiH su već otvorene dvije pakistanske firme.

Ambasador Makarević navodi da su u Pakistanu potpuno drugačiji uvjeti privređivanja nego u BiH.

"Imaju ogromnan potencijal radne snage koja samo čeka da bude uposlena, a pritom da radi za minimalnu zaradu. Nemaju problem radne snage, nego s izvoznim kvotama u zapadne zemlje", kazao je.

Zato naglašava da je šansa BiH to što je u Evropi, a još se vodi kao postratna zemlja i ima mnoge beneficije za izvoz.

"Cilj je da Pakistanci otvaraju firme u BiH i rade finalizaciju polufinalnih proizvoda. Znači da uvoze u BiH polufinalne proizvode iz Pakistana te ih ovdje završavaju, a onda ih mogu izvoziti pod oznakom "Made in Bosnia and Hezegovina" u zemlje Evropske unije i drugdje u svijetu", kaže Makarević.

Po njegovim riječima, druga velika stvar koju BiH obavezno treba napraviti jest da prestane da uvozi pakistanske proizvode iz druge ruke. Konkretno, hirurški instrumenti koji se prave u Pakistanu su svjetske kvalitete i izvoze se u Njemačku već godinama, a onda se s oznakom "Made in Germany" uvoze u BiH po peterostruko većoj cijeni.

"Cilj je da se finaliziranje proizvodne hirurških instrumenata obavi u BiH, a da se onda s oznakom "Made in Bosnia and Herzegovina" izvozi diljem svijeta, a pritom podmire naše potrebe", naglasio je Makarević.

Naglasio je da treba imati na umu da svaki od ovih projekata generira značajan broj radnih mjesta u BiH.

"Smatram da je ekonomska diplomatija od izuzetne važnosti i optimist sam da će u budućem radu MVPBiH biti značajnih pomaka u pravom smjeru", kaže Makarević.

Ukazuje da bilateralna saradnja može biti unaprijeđena i na drugim nivoima, posebno na polju obrazovanja.

Po njegovim riječima, BiH se stalno susreće s problemom naprednih, ali siromašnih studenata, dok je u Pakistanu situacija obrnuta, jer tamo određeni naučni smjerovi vape za nadarenim studentima.

"Zato postoje velike prilike za svaki vid saradnje u obrazovanju", kazao je Makarević.

Naveo je da je organizirano 30 stipendija za studente iz BiH na prestižnom pakistanskom univerzitetu NUST, a za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Drugi korak bila bi razmjena profesora i semestralna razmjena studenata.

"S tim u vezi opet se vraćam na ekonomski aspekt, gdje moramo biti svjesni da bogate pakistanske porodice šalju svoju djecu na studiranje u Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, ali i u zemlje istočne Evrope (Poljska, Ukrajina, Rusija), i tu je ogromna šansa za BiH koju inače Pakistanci smatraju bratskom zemjom", zaključio je ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti