Saradnja institucija osam zemalja i realizacija preko 100 projekata

05.12.2017. 08:23 / Izvor: Fena
Saradnja institucija osam zemalja i realizacija preko 100 projekata

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o efektima prekogranične saradnje u prethodnom budžetskom ciklusu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović učestvovala je danas na završnom događaju IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje,  u italijanskom gradu Akvila.

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o efektima prekogranične saradnje u prethodnom budžetskom ciklusu Evropske unije (EU), a učesnicima se obratio i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Ocijenjeno je da su postignuti rezultati programa vidljivi, ali i da su identifikovane mogućnosti za unapređenje saradnje.

"Cvijanović u svom izlaganju ocijenila je da je program opravdao svrhu omogućivši saradnju institucija osam zemalja i realizaciju više od 100 projekata korisnih za građane, te da je italijanska regija Abruco, u ovom programu prekogranične saradnje, demonstrirala lidersku poziciju", saopćeno je iz entitetske vlade. 

Entitetska premijerka je naglasila je da je posebno značajna politička dimenzija pripreme onih članica programa koje su u statusu kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje Evropskoj uniji. 

Konferencija u Akvili bila je prilika i za razmjenu mišljenja predsjednice Vlade RS-a, predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija i ministra evropskih poslova Crne Gore Aleksandra Andrije Pejovića o integraciji zapadnog Balkana u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti