Saradnja Općine Novo Sarajevo i Službe za zapošljavanje KS

12.04.2018. 08:26 / Izvor: Fena
Saradnja Općine Novo Sarajevo i Službe za zapošljavanje KS

Radi se o provođenju zajedničkih aktivnosti kroz programe zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Midhat Osmanbegović potpisali su jučer Memorandum o razumijevanju i saradnji u cilju realizacije Programa aktivne politike zapošljavanja, putem poslovne i stručne saradnje.

Radi se o provođenju zajedničkih aktivnosti kroz programe zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa od obostranog interesa u ovoj oblasti, a s ciljem smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta na području općine Novo Sarajevo. 

Koldžo je naveo da se radi o tri segmenta koji će se realizovati kroz pojedinačne podsticajne mjere definisane u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja koju provodi Općina Novo Sarajevo 2018. godine.

"U budžetu za 2018. godinu u Programu aktivne politike zapošljavanja obezbijedili smo sredstva u iznosu  400.000 KM, od kojih je 280.000 KM predviđeno za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, subvencije za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju nezaposlenih lica i boračke populacije, te sufinansiranje samozapošljavanja po javnom pozivu", kazao je načelnik Koldžo.

Taj program omogućit će nezaposlenim licima sticanje radnog iskustva kod poslodavaca sa područja općine, kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva, obuku, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju i specijalizaciju boračke populacije i drugih nezaposlenih lica, zatim pokretanje samostalne djelatnosti nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa Novo Sarajevo.

U okviru Programa zapošljavanja planirana je i realizacija provođenja kreditno – garantnog fonda za pokretanje "startup" biznisa, kao i inkubatora poslovnih ideja za "startup" biznis, a koji će obuhvatiti različite kategorije stanovništva poput mladih, boračke populacije, socijalne kategorije, žena i slično.

Direktor JU "Služba za zapošljavanje KS" Midhat Osmanbegović istakao je da će se realizacijom ovog projekta poboljšati postojeća dobra poslovna saradnja sa Općinom Novo Sarajevo s obzirom na to da je ovo jedan od projekata koji će dati konkretne rezultate u oblasti zapošljavanja i stručnog osposobljavanja, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti