Saradnjom vlada i komora Balkana do veće konkurentnosti na EU tržištu

23.03.2021. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Saradnjom vlada i komora Balkana do veće konkurentnosti na EU tržištu

Vlada je potpuno otvorena za sve prijedloge i sugestije, zato što je svjesna koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić i zamjenik generalnog sekretara Nihad Bajramović prisustvovali su nedavno u Podgorici sjednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma  zapadnog Balkana nakon čega su zajedno sa ostalim članovima Upravnog odbora u prostorijama Vlade Crne Gore održali sastank sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Tokom sjednice Upravnog odbora kojom je predsjedavao predsjednik Egrlić, donijeta je odluka o osnivanju Predstavništva Stalnog sekretarijata KIF-a ZB6 u Podgorici,  čime će se dodatno unaprijediti djelovanje ove regionalne poslovne asocijacije koja okuplja oko 350.000 kompanija. Za novog generalnog sekretara Stalnog sekretarijata KIF-a Upravni odbor je izabrao Tatjanu Sterjovu iz Stopanske komore Sjeverne Makedonije, koja je na toj dužnosti zamijenila Safeta Gërxhaliua.

Na sjednici su takođe razmotrena i pitanja koja se odnose na redefinisanje aktivnosti KIF-a u pravcu dalje profesionalizacije, intenziviranja realizacije projekata i saradnje sa drugim regionalnim organizacijama i asocijacijama. Komorski investicioni forum ZB6 je prepoznat u međunarodnim okvirima kao ključni partner u značajnim evropskim i regionalnim projektima, Rad KIF-a, prema ocjeni Upravnog odbora, biće dodatno unapređen profesionalizacijom njegovih struktura, donošenjem novog statuta i kreiranjem fonda iz kojeg bi se finansirao.

Na sastanku sa ministrima Vlade Crne Gore predstavnici Komorskog investicionog foruma predstavili su rad ovog operativnog tijela koje se, kroz promociju regiona kao jedinstvene investicione destinacije, zalaže za slobodno kretanje roba i usluga. Sagovornici su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koja će privrednicima iz regiona zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju ovog regiona u Evropsku uniju.

Kako je istakao ministar Spajić, Vlada Crne Gore predano radi na unapređivanju saradnje sa privatnim sektorom, u dijelu koji se odnosi na kreiranje trgovinske politike, identifikovanje prioriteta privrede i razumijevanja njenih komercijalnih interesa u procesu formulisanja i sprovođenja reformi. Takođe je istakao koliko je važno da  predstavnici Vlade shvate kako Crnu Goru i crnogorsko tržište percipiraju privrednici iz regiona. I kako je rekao, Vlada je potpuno otvorena za sve prijedloge i sugestije, zato što je svjesna koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija. U svojoj misiji zalaže se za otvaranje novih mogućnosti za snažnije povezivanje poslovnih zajednica kroz uklanjanje preostalih barijera za razvoj i unapređenje poslovne i investicione klime u regionu Zapadnog Balkana.

Prema riječima Vlastimira Golubovića,  predjsednika Privredne komore Crne Gore,  ekomonije i privredne komore zapadnog Balkana su na putu koji nema alternativu – putu integracija u Evropsku uniju. Zato se želi unaprijediti međusobna saradnja, ubrzati integracioni procesi i otkloniti sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na EU.  On je naglasio veoma važnu ulogu vlada u otklanjanju barijera za privredu, te izdvojio neophodnost da države usaglase sertifikate o kvalitetu, laboratorijske i fitosanitarne nalaze.

Kako je istakao Mihailo Vesović, direktor Privredne komore Srbije, Komorski investicioni forum je odgovor naših privreda na globalizaciju ekonomije. Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega treba da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. Pandemija korona virusa nas je naučila da privrede i predstavnici Vlada moraju tijesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Ministar Milatović je naglasio da  snažno podržava ideju o ekonomskoj integraciji našeg regiona, o čemu je pisao i u svojoj knjizi „The Western Balkans Regional Economic Area: From Economic Cooperation to Economic Integration“. Ministarstvo ekonomskog razvoja je zaduženo za sprovođenje trgovinske politike, samim tim i praćenje CEFTA 2006 i trgovinskog dijela Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, u vezi slobodnog kretanja roba i usluga. Želja je da crnogorska privreda, zajedno sa privredama regiona, ostvari maksimalne benefite kroz implementaciju aktivnosti koje ovaj Akcioni plan predviđa. S tim u vezi se i želi pokrenuti regionalni Fond za inovacije, koji će još snažnije povezati naš region.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti