Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saraj-Komerc gradi četvrti proizvodni objekat, izvozi i zapošljava nove radnike

04.09.2018. 13:38 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Saraj – Komerc u kontinuitetu ima trend pozitivnog rasta od svog osnivanja. Njeno poslovanje trenutno je više nego zadovoljavajuće, jer je u 2018. godini počela serijska proizvodnja i isporuka robe vezano za nove projekte i ugovore o poslovnoj saradnji. Tačnije u pitanju je realizacija novog projekta sa dugogodišnjim poslovnim partnerom Mann + Hummel (CZ) i novim kupcem UFI Ostrava.

Emir Čolić, direktor ove kompanije u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je prije nekoliko godina firma počela da stagnira, ali samo iz razloga što su to bile pripremne godine za nove, veće poslove, što potvrđuju i rezultati poslovanja u prethodnoj godini.

SARADNJA SA VOLKSWAGENOM

Najveći uticaj na ovo povećanje imala je svakako saradnja sa poslovnim divom iz automobilske industrije Volkswagenom. Taj posao se prilično uhodao i uzrokovao je potrebu zapošljavanja dodatnih kadrova za njegovu realizaciju.

"Kompanija je iz navedenog razloga, danas u u situaciji da treba novih 50 radnika kako bi se poslovi realizovali na vrijeme i u traženom kvalitetu", kaže Čolić.

Saraj –Komerc pored tri postojeća proizvodna objekta na dvije odvojene lokacije, gradi i četvrti. Ova investicija je trenutno na polovini svoje realizacije i konstantno se odvija. Modernizovan je i mašinski park, tako da su sada u mogućnosti poslove koje su morali odbijati u stanju da ih realizuju.

"Oprema se najviše odnosi na odjeljenja CNC mašina, alatnice i obrade cijevi. To su naši kupci prepoznali i uvijek izlaze sa novim zahtjevima za povećanje količina isporučenih proizvoda", pojašnjava Čolić.

Poslovna politika ove kompanije je bazirana na osvajanju tržišta EU, te je najveći dio njihovog poslovanja je orijentisan na tržišta Češke, Njemačke, Austrije, Engleske, Rumunije i Italije. Pored tržišta EU rade i sa domaćim firmama, a dugi niz godina prednjači saradnja sa renomiranom tešanjskom firmom sa stranim vlasništvom Mann + Hummel BA.

Osim navedenih tržišta Saraj- Komerc u manjem obimu izvozi i u Indiju, Tunis i Tursku.

Iako, su poslovanje krenuli sa oprugama kao najvažnijim proizvodom, koje i danas proizvode u velikim količinama, gledajući na duži period, njihov najznačajniji proizvod je poklopac za filtere goriva.

"Ovaj proizvod utoliko je značajniji što proizvodnja poklopaca za sebe veže veliki broj tehnologija, a dugogodišnjim poslovanjem u ovoj oblasti uspjeli smo da ovladamo svim ovim tehnologijama, koje se  nalaze na našim proizvodnim lokacijama. Neke od ovih tehnologija za proizvodnju poklopaca su: štancanje, struganje, hladno oblikovanje cijevi, tvrdo lemljenje i površinska zaštita", priča nam Čolić.

Dodaje, kako je procenat učešća ovog proizvoda značajno opao kada se pojavio Volkswagen sa zahtjevom za proizvodnju priključnih aliminijskih cijevi i to postaje sve značajniji proizvod Saraj – Komerca.

NAGRADA ZA KVALITET

Uz dobre poslovne rezultate se vezuju nagrade i certifikati.  Na poziv kupca UFI FIlters, sa kojim su nedavno započeli saradnju na novom projektu, prisustvovali su događaju Konvencija dobavljačana kojem su prezentovani najnoviji zahtjevi i trendovi, kao i najnoviji projekti na kojima UFI FIlters radi. Na kraju same konvencije dodjeljene su nagrade nauspješnijima iz oblasti invoacija, kvaliteta i logistike, pojedičano, kao i nagarada za izvrsnost u poslovanju koja obuhvata svi tri predhodne.

"Među stotinama dobavljača iz cijelog svijeta, kao najbolji dobavljač izabrani smo mi", ponosno je istaknuo Čolić, podcrtavajući da ovakve nagrade, dolaze kao rezultat dugoročnog nastojanja da se istraje na principima koji su ugrađeni u certifikate ISO 9001 standarda i koji ponosno nose još od 2002. godine, ISO 14001 (od 2006. godine) i posebno IATF 16949 zahtjevnog standarda iz oblasti automobilske industrije, koji su uveli 2015. godine u svoje poslovanje. "Raditi bez grešaka i ispunjavati zahtjeve ranije navedenih standarda, te zakonske i zahtjeve (specifikacije) kupaca su ciljevi koji proizilaze iz politike kvaliteta i okolinskog upravljanja Saraj – Komerca."

Ono što je kompaniji potrebno, jesu i novi kadrovi, nova stručna lica u proizvodnim tokovima koja će, zajedno sa dokazanim radnicima, uspjeti da sve postojeće i nove poslovne zahtjeve kupaca na vrijeme i u traženom kvalitetu i realizuju.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti