Vijesti

Sarajevo: "Bosnalijeku" uručena okolinska dozvola za sva postrojenja

14.02.2008. 13:08 / Izvor: Fena

Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nevenko Herceg uručio je danas u Sarajevu okolinsku dozvolu kompaniji "Bosnalijek" za sva njena postrojenja.

Kako je na svečanosti naglasio direktor "Bosnalijeka" Edin Arslanagić, ova kompanija je prva u Federaciji koja je dobila okolinsku dozvolu za sve objekte u kojima djeluje.

Od kraja rata "Bosnalijek" je mnogo uložio ne samo u razvoj i proizvodnju nego i u ljudski potencijal koji nosi projekte koji su rezultirali certifikatima za kvalitet, zdravlje i zaštitu okoliša, kazao je Arslanagić.

On je rekao da "Bosnalijek" ispunjava sve zahtjeve za okolinsku dozvolu, odnosno da kontrolira sve što ispušta u zrak, tlo ili vodu.

"Bosnalijek" je davno postavio ciljeve kada je u pitanju odnos prema okolini i nije na to bio natjeran zakonom, jer se radi o odgovornoj organizaciji koja brine za društvenu zajednicu u cjelini, kazao je Arslanagić, dodajući da ono što radi ova kompanija može biti putokaz svim drugim organizacijama da se u punoj ozbiljnosti posvete zaštiti okoliša.

Ministar Herceg je naveo da su mnoge zemlje prepoznale ozbiljnost situacije i izradile zakonodavstvo za zaštitu okoliša, a Evropska unija je obavezala sva postrojenja za ispunjavanje ekološke dozvole. U Federaciji BiH je 2003. godine donesen set zakona, utemeljenih na iskustvima EU, a usklađivanjem s Republikom Srpskom cijela BiH je dobila sveobuhvatan zakonski okvir.

Herceg kaže da je okolinska dozvola jedan od podzakonskih propisa u ovoj oblasti, prema kojem sva postrojenja da bi bila puštena u pogon moraju ispuniti uvjete za ovu dozvolu.

Rekao je da je do sada izdato 57 okolinskih dozvola iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a više od 200 su ih izdala nadležna kantonalna ministarstva.

U toku je proces ocjenjivanja plana aktivnosti za neke značajne firme kao što su "Mittal Steel", "Aluminij" Mostar, Cementara "Kakanj", a Herceg je najavio da su naredne kompanije koje će dobiti okolinsku dozvolu "Klas" Sarajevo i "Natron" Maglaj.

Posebno je naglasio da se nijedna okolinska dozvola ne izdaje bez stajališta javnosti.

Također je rekao da su u toku aktivnosti na rješavanju pitanja klaoničkog i animalnog otpada, ali će trebati vremena da se sva pitanja dovedu u red, jer se puno radi s malim kapacitetima.

Herceg je na kraju istaknuo da Vlada Federacije BiH daje snažan poticaj ovom resoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti