Sarajevo Business Forum 2017 predstavljen na Privrednom forumu u Makedoniji

21.04.2017. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Business Forum 2017 predstavljen na Privrednom forumu u Makedoniji

Privrednici iz Makedonije zainteresovani su za učešće na Sarajevo Business Forumu (SBF) 2017.

Privrednici iz Makedonije zainteresovani su za učešće na Sarajevo Business Forumu (SBF) 2017, međunarodnoj investicijskoj konferenciji koja će se  22. i 23. maja održati u glavnom gradu BiH. Najavljeno je ovo danas nakon prezentacije SBF-a na Privrednom forum BiH i Makedonije koji je, u okviru zvanične posjete delegacije BiH Republici Makedoniji, održan u Skoplјu.

Na forumu je govorio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je naglasio da, osim političkog, neophodno stvoriti i pozitivan poslovni ambijent u obje zemlјe, u kojem će se privrednici osjećati sigurno i koji će privući nove investitore.

"Obaveza političara je da, osim strogo političkih tema, uradimo sve da olakšamo život privrednicima i stvorimo uslove za razvoj privrede. Bez ekonomskog razvoja nema ni dugoročne političke stabilnosti. Poslovni lјudi moraju da osjete jasne efekte i da ostvaruju profit, jer je samo tako moguće stvoriti i uslove za bolјi i kvalitetniji život građana", rekao je Ivanić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je podsjetio na poslijeratnu situaciju u BiH, kada je BiH imala problem općeg imidža zbog kojeg nije bilo nikakvih ulaganja.

"Pozitivno je ipak to što, iako ulagači teško dolaze, kad dođu rijetko napuštaju BiH. Ako svi istinski damo sve od sebe, moguće je napraviti dobar ambijent. Zadovolјstvo mi je je što imam priliku da vidim ovakav skup i očekujem da rezultat ovog privrednog foruma bude unapređenje prvenstveno vaše međusobne poslovne saradnje, od čega će automatski i naše dvije zemlјe imati korist", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predsjednik Ivanov rekao je da su odnosi BiH i Makedonije prijatelјski, te da se u vanjskotrgovinskoj razmjeni Makedonije, BiH nalazi na 20. mjestu.

"Makedonski privrednici izrazili su interes za Sarajevo Business Forum gdje vide dobru priliku za regionalno umrežavanje kao i za otvaranje mogućnosti saradnje sa trećim tržištima", kazala je nakon Foruma Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP biznis kluba.

Na Privrednom forumu u Skoplјu učestvuje 11 kompanija iz BiH i 35 iz Makedonije. Forumu prisustvuju i predstavnici Vanjskotrgovinske komore i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i predstavnici BBI banke.

Sarajevo Business Forum u saradnji  sa United Bank of Albanija će biti predstavljen i potencijalnim investitorima i poslovnim ljudima u Tirani u petak, 21.04.2017. godine, a svi detalji o SBF-u dostupni su na http://sarajevobusinessforum.com/.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti