Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen u Hrvatskoj

12.07.2019. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen u Hrvatskoj

Svjetsko halal-tržište pokazuje ubrzan trend rasta što ga čini izuzetno zanimljivim svim proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga u našem regionu.

Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IsDB), organizatori Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, u saradnji sa Centrom za certificiranje halal-kvalitete u Hrvatskoj su u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu održali prezentaciju drugog po redu SHF-a 2019.

„Potražnja za halal-proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019 prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal-certifikatom", istaknuo je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

Selimović je naglasio da svjetsko halal-tržište pokazuje ubrzan trend rasta što ga čini izuzetno zanimljivim svim proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga u našem regionu.

„Mnoge hrvatske kompanije već niz godina imaju halal certifikat za svoje proizvode i zahvaljujući njemu, kao dodatnoj vrijednosti, dolaze do kupaca u svijetu, no jednako tako i kroz turističku ponudu je osiguran plasman proizvoda i usluga. Zagrebački Centar za certificiranje halal-kvalitete je ujedno i mjesto na kojem se u Hrvatskoj može steći certifikat koji vrijedi u cijelom svijetu“, dodao je Selimović.

Posebno je potencirao činjenicu da se hrvatskim kompanijama koje imaju pogone u Bosni i Hercegovini, nakon potpisivanja Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, otvara veliko tržište na kojem vlada ogromna potražnja za halal-proizvodima, a proizvodi iz BiH na osnovu ovog Ugovora imaju isti tretman kao i domaći.

„SHF 2019 je idealna prilika kompanijama iz Hrvatske da se predstave halal-tržištu koje se procjenjuje na 1,5 milijardi konzumenata širom  svijeta. Hrvatska je halal friendly destinacija, jedna od malobrojnih koja ima niz hotela i turističkih sadržaja s halal-certifikatom, što je svakako posebno pozicionira u regiji i svijetu“, istaknuo je dr. Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal-kvalitete u Republici Hrvatskoj.

Predstavnicima hrvatskih kompanija najavljeno je da će se u okviru SHF 2019 održati poslovni sastanci, stručna predavanja, a posebna pažnja će biti posvećena prehrambenim proizvodima, turizmu, finansijama i investicijama, zdravstvu, kozmetici i lijekovima, kao i dizajnu, modi, umjetnosti te kreativnim industrijama.

Interes za sajmom iskazale su neke od najvećih hrvatskih kompanija, kao što su Kraš, PIK Vrbovec, Pan Pek, Toplice Sv. Martin, Franck, Gavrilović, Klaonica Narakaš, Gec, Podravka, Vindija i mnoge druge. Najveći sajam halal-proizvoda u Jugoistočnoj Evropi održat će se od 26. do 28. septembra/rujna ove godine u Centru Skenderija u Sarajevu, a očekuje se više od 100 izlagača iz zemalja regije i svijeta. Organizatori predviđaju da će i ovogodišnji SHF posjetiti više od 10.000 ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti