Sarajevo i Banja Luka sarađivat će u oblasti privrede i turizma

30.05.2019. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo i Banja Luka sarađivat će u oblasti privrede i turizma

Banja Luka zainteresovana i da se ostvari saradnja u oblasti privrede i turizma.

Gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je jučer sa delegacijom Kantona Sarajevo, sa premijerom Edinom Fortom na čelu, u nastojanju da se konkretizuje saradnja u brojnim oblastima, od projekta Evropske prestonice kulture do rješavanja komunalnih problema.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da je jedna od oblasti u kojoj je moguća intenzivna saradnja upravo kandidatura Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

"U tom projektu, naši mlađi partneri su Bihać i Jajce. Jedan od segmenata jeste i koalicija gradova i smatramo da bi u tome moglo učestvovati i Sarajevo sa određenim projektima, pogotovo zbog istorijske parlalele pošto se 2024. godine navršava 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara", kazao je Radojičić.

On je istakao da je Banja Luka zainteresovana i da se ostvari saradnja u oblasti privrede i turizma, s tim da bi, u oblasti komalne infrastukture, dva grada zajedno mogla kandidovati određene projekte prema Evropskoj uniji.

"Poruke saradnje između Sarajeva i Banje Luke su jako dobre za cijelu zemlju i pokazuju da se može raditi i sarađivati", zaključio je Radojičić i dodao da su ovakvi sastanci „jedna od rijetkih pozitivnih poruka na našem političkom nebu“.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da su sretni što su pozvani i što su došli u Banja Luku.

"Iskreno bismo željeli da Banja Luka pobijedi na takmičenju za Evropsku prestonicu kulture i želimo da preko našeg ministarstva kulture i naših 14 institucija kulture pomognemo u tome",  zaključio je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti