Sarajevo: Izmjene u korist BiH u Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom

15.05.2009. 08:47 / Izvor: Fena
Sarajevo: Izmjene u korist BiH u Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom

Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske bit će dopunjen u korist Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune Sporazuma omogućit će Protokol koji su 14.05.2009. godine u Sarajevu potpisali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i turski ministar unutrašnjih poslova Besir Atalay.

Na osnovu Protokola koji su potpisali, pojedine bosanskohercegovačke robe koje su dosad bile opterećene dodatnim dažbinama prilikom izvoza u Tursku, bit će oslobođene tih dažbina prilikom izvoza određenih količina.

Dvojica ministara potpisali su ovaj protokol u završnici dvodnevne treće sjednice mješovite Ekonomske komisije Bosne i Hercegovine i Turske na kojoj je bosanskohercegovačkoj strani obećan još jedan ustupak - uklanjanje barijera zbog kojih pojedine njene robe, poljoprivredni prehrambeni artikli, dosad uopće nisu imali prolaz na tursko tržište.

Na pres-konferenciji nakon potpisivanja Protokola, bh. ministar Zirojević je kazao da će prva mjera stimulativno djelovati na izvoznike iz BiH i smanjiti trgovinski debalans koji je sad izrazito na štetu BiH, a druga će u dobroj mjeri pomoći bosanskohercegovačkom poljoprivrednom sektoru.

Prema Zirojevićevim riječima, na trećoj sjednici zajedničke Ekonomske komisije BiH i Turske, u protekla dva dana je također razgovarano o boljoj poziciji bh. kapaciteta iz oblasti namjenske industrije u nastupu na tržište Turske ali i na tržišta drugih zemalja.

Rečeno je i da dosadašnje turske investicije u BiH od 34 miliona eura ne odražavaju stvarne prijateljske odnose BiH i Turske, pa su, prema izjavi turskog ministra Besira Atalaya na pres-konferenciji, dogovorene aktivnosti obiju strana koje u konačnici treba da dovedu do više investiranja.

Na konferenciji Ekonomske komisije razgovarano je i o mogućnostima za plasman prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu s Kavkaza, srednje Azije, preko Bliskog Istoka i Turske, rekao je ministar Atalay.

On je prenio podršku svoje zemlje evroatlantskim integracijama BiH i rekao da su sveobuhvatni odnosi s Bosnom i Hercegovinom izuzetno važni za njegovu zemlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti