Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo je Bergamo, zatvorite sve da "britanski soj" ne stigne i u druge dijelove FBiH!

15.03.2021. 13:14 / Izvor: Akta.ba

Počela je vanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se raspravlja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu. Prvi se obratio premijer KS Edin forto koji je rekao da je Sarajevo trenutno najveće žarište koronavirusa u Evropi.

Dodao je da svi koji kažu da nije tako nisu u toku i da na pandemiju postoje dva odgovora - zdravstveni i ekonomski.

"Mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo Bergamo. Očekujem od Skupštine da nam da nedvosmislenu podršku kako bismo sebi mogli stvoriti alate da možemo reagirati u ovoj i mogućim narednim ovakcim situacijama", kazao je Forto.

Zastupnicima su se obratili i predstavnici KCUS-a, Opšte bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Haris Vranić, kao i članovi Vlade.

Ispred KCUS-a zastupnicima se obratio doktor Nermin Granov, koji je kazao da su kiseonički kapaciteti KCUS-a popunjeni. Osvrnuo se na mnogo teže kliničke slike pacijenata, nego što je to bio slučaj ranije. 

"Mi smo popunjeni. Ako govorimo o kiseoničkim kapacitetima, jutros je zauzeto posljednje mjesto, i ako ne bude otpusta, bojim se da smo popunjeni. Novi talas je daleko češći, i bojim se da možemo očekivati smrtnost veću i od 20%", kazao je Granov. 

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, kazao je da je u Covid odjeljenju trenutno smješteno 147 pacijenata.

"Nedostaju nam medicinske sestre i ljekari.  Ne mislim da su dvorane rješenje, kiseonička mjesta nam trebaju, iskoristiti max kapacitete, a onda se oslanjati...bojim se da uključivanje pacijenata u neke dvorane može imati posljedice. Oni koji poznaju ovu bolest mislim da će se složiti", rekao je Gavrankapetanović. 

Ednan Drljević, ispred Kriznog štaba KS:  

"Oko 30 posto stanovniištva u KS ima antitijela, što znači da je bilo u kontaktu s virusom ranije. Nedano istraživanje je pokazalo da je u 85 posto slučajeva trenutno britanski soj, koji se 30 posto se brže širi, nemoguće je spriječiti čak ni potpunim lockdownom. Drugi dijelovi FBiH nemaju još uvijek ovaj britanski soj. Opasniji je i brži i teško ga spriječiti. Nismo ga mi u SA izmislili, već je došao preko otvorenih granica, aerodroma, odnosno skijališta, kao i u Bergamu. Nema veze s virusom od ranije. Najbolje bi bilo uvesti mjere na nivou FBiH. Kanton ne može sam da se zatvori. Ostaje nam vakcinacija. Molim vas, samo nas vakcina može spasiti. U najkraćem roku , 3 do 4 sedmice moramo vakcinisati 100.000 ljudi. Napraviti što veći i jači lokcdown na nivou FBiH, da ne zadesi cijelu FBiH ovo što je nas zadesilo", upozorio je Drljević. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti