Sarajevo konačno ukrašeno raskošnim svjetlosnim dekoracijama

23.12.2019. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo konačno ukrašeno raskošnim svjetlosnim dekoracijama
OTVORI GALERIJU

Radi se o projektu Vlade KS, Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS i lokalnih zajednica koje su odlučili obradovati građane i turiste Sarajeva.

Prelijepo, optimistično i inspirativno! Konačno naš grad izgleda kako treba izgledati za zimske praznike! Odlična investicija u turizam i imidž grada! Zaslužena nagrada građanima! Bravo za ukrašen Centar i Stari grad. Uživajmo u ovoj ljepoti grada… - samo su neki od komentara oduševljenih građana na novogodišnje ruho Sarajeva.

I dok su građani glavnog grada Bosne i Hercegovine prethodnih godina zamjerali što grad, i pored pored velike sume novca koja se izdvaja iz bužeta kantona, koristi ukrase stare više od 10 godina, ove se godine kantonalna i gradska uprava iskupila se za sve prethodne godine.

Tako je u petak navečer predstavljena nova iluminacija ispred Narodnog pozorišta, zvjezdano nebo, mreža lampica i još puno ukrasnih elemenata i bogatih dekoracija koje su grad učinile još ljepšim i atraktivnijim.

Radi se o projektu Vlade KS, Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS i općina koje su odlučili obradovati građane i turiste Sarajeva i počastiti ih novim ukrasnim elementima.

Općina Centar u skladu s raspoloživim sredstvima među prvima je izvršila zimsko dekorisanje ulica, trgova, parkova i mostova na: Alipašina ulica, Ulica Koševo, Ulica Miss irbina, Dio ulice Branilaca Sarajeva, Trg Prvog korpusa Armije RBiH, Park kod Alipašine džamije, Most Festina Lente i Ajfelov Most.

"Za ovu namjenu u budžetu za 2019. godinu izdvojeno je 40.000 KM", kazali su iz Općine Centar za portal Akta.ba.

Kada je riječ o Općini Stari Grad, iz nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine kažu nam da su kao i prethodnih organizovali ukrašavanje lokacija na svojoj teritoriji novogodišnjim dekorom. 

Dekorisane su ulice Štrosmajerova, Zelenih beretki, Ferhadija, Baščaršijski trg i Mula Mustafe Bašeskije. 

"Što se tiče ulice Sarači, dekorisanje je u toku, ali Općina Stari Grad upućuje i ovom prilikom apel građanima na savjesno ponašanje i čuvanje društvene imovine. Nažalost, naša iskustva iz prethodnih godina su veoma loša jer su nesavjesni građani oštećivali i čupali novogodišnji dekor u ulici Sarači gdje je zbog specifičnosti ove ulice dekor postavljen na visinu gdje ga je moguće dohvatiti. Zbog navedenog, velika količina novogodišnjeg dekora je i uništena", navode iz Općine. 

Kako kažu, ove godine u budžetu Općine Stari Grad nisu planirana sredstva za nabavku novog novogodišnjeg dekora jer Općina Stari Grad dekorisanje vrši vlastitim dekoracijama nabavljenim prije tri godine.

 
Nakon dugo vremena Sarajevo u novom novogodišnjem ruhu

Iluminacije na platou ispred Narodnog pozorišta.

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Friday, December 20, 2019

 

KJKP Park kao izvođač radova

Inače, ekipa KJKP Parka je zadužena da raspoloživim dekorativnim svjetlosnim elementima ukrašava Sarajevo u periodu od 20. decembra do polovine januara u okviru božićnih i novogodišnjih praznika, kako je to i propisano Programom. 

"Finansiranje nije precizirano Budžetom KS, niti zasebno fakturisano i ovi poslovi koji podrazumijevaju dio godišnjih radova na dekorisanju su djelatnost za koju smo registrirani", navode iz KJKP Park. 

Tako je preduzeće Park 9. decembra postavilo svjetlosne dekorativne elemente na stubove javne rasvjete u ulici Maršala Tita, na potezu od Velikog parka do raskrsnice kod Higijenskog zavoda. Time je ovo preduzeće u okviru svojih nadležnosti i započelo novogodišnje i božićno dekorisanje sarajevskih ulica.  Nakon toga u narednih sedam dana ekipa preduzeća Park postavilo je dekorativno svjetlosno ruho na nosače na stubovima javne rasvjete na svim većim raskrsnicama u ulicama Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Džemala Bijedića, s obje strane saobraćajnice, sve do Stupa. 

"Dekorisanje lokacija koje smo naveli urađeno je postojećim dekorativnim materijalom koje čine svjetlosni elementi u obliku pahulje, fenjera, komete i drugi elementi u raznim bojama. Isti će u funkciji biti tokom božićnih blagdana i tokom proslave Nove godine, odnosno sve do 15. januara naredne godine", ističu iz Parka.

Dekorativno svjetlosno ruho koje je obezbijedila Općina Vogošća također će ekipa Parka ovih dana postaviti na stubove javne rasvjete i sajle u ulicama Jošanička i Igmanska u ovom naselju. Što se tiče ulica Ferhadija i Maršala Tita, Alipašina i slično ove godine ukrašavaju se posebnim dekorom, a na njihovom uređenju i dekorisanju radi se posebno i cjelodnevno. 

Inače, ekipa Parka nudi i drugim institucijama uslugu dekorisanja i montaže svjetlosne i druge dekoracije, a u toku je i montaža i postavljanje novogodišnjih jelki, njihovo dekorisanje i uređenje. 

Na istom principu već su postavili i ukrasili stablo jelke novogodišnje visoko preko deset metara ispred zgrade Predsjedništva BiH.

"Naše aktivnosti su se ogledale u montaži stabla jelke na postolje uz pomoć auto korpeZa tu uslugu imamo ponudu i narudžbu. Stablo jelke, odnosno njegova nabavka, dekorativni materijal niti ostalo nije vršilo preduzeće Park", pojašnjavaju iz Parka.

S.B

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti