Sarajevo na listi 10 najboljih alternativnih destinacija u Evropi

23.03.2016. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo na listi 10 najboljih alternativnih destinacija u Evropi

Ugledni britanski magazin Guardian na svojoj stranci predstavio je 10 alternativnih city breaks-a u kojima se našlo i Sarajevo.

Ugledni britanski magazin Guardian na svojoj stranci predstavio je 10 alternativnih city breaks-a u kojima se našlo i Sarajevo. Za sve one koji žele osjetiti čari manje popularnih turistički destinacija od popularnih svjetskih metropola.

Osim bh. prijestolnice, tu su  još dva glavna grada: Valetta (Malta) i Tallinn (Estonija). Ostalih sedam na listi su manji, a li itekako atraktivni gradovi kao što su Dubrovnik, Wrocław, Marseille, Girona, Bologna, Brno i Graz.

U tekstu se govori o tome zašto posjetiti Sarajevo i gdje u njemu odsjesti te kako je Sarajevo, koje je nedavno obilježilo dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, obojeno historijom koja uključuje i početak Prvog svjetskog rata. 

Grad koji budi usporedbe s Istanbulom, lijep je i različit, s popločanim uličicama koje nude obilje kafića i restorana u kojima se može ispijati pivo, kafa ili uživati u domaćem bureku.

Kreativna strana grada predstavljena je kroz ambicioznu zbirku savremene umjetnosti Ars Aevi, kao i neke od manjih galerija, poput Duplex 100m2.

Kako bi stekli dojam o vremenu opsade, posjetiteljima se preporučuje da posjete Tunel spasa, kao i Galeriju 11/07/95 koja objašnjava tragediju Srebernice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti