Sarajevo na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova

31.10.2019. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava 31. oktobra, UNESCO je odredio 66 gradskih naselja koja će se pridružiti organizaciji mreže kreativnih gradova, a koja sada broji ukupno 246 članova, među kojima je i Sarajevo.

Mreža okuplja gradove koji svoj razvoj temelje na kreativnosti, bilo da se radi o glazbi, umjetnosti i narodnim zanatima, dizajnu, kinu, književnosti, digitalnoj umjetnosti ili gastronomiji.

UNESCO-vi kreativni gradovi obvezali su se staviti kulturu u središte svojih razvojnih strategija i podijeliti svoje najbolje prakse, navedeno je na njihovoj stranici.

"Ti gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine kulturu stupom, a ne dodatkom njihove strategije. To pogoduje političkim i društvenim inovacijama i posebno je važno za mlade generacije ", kaže generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Pored Sarajeva, kao "filmski gradovi" na listu su uvršteni Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland), a kada je riječ o gradovima iz regije, Vranje iz Srbije se također našlo na listi zbog doprinosa muzici, ali i nogi drugi.

31. oktobar, UNESCO i dužnosnici iz 24 grada širom svijeta proslavit će Svjetski dan gradova mobilizirajući različite gradske mreže koje se fokusiraju ne samo na kulturu, već i na pristup, inkluziju, obrazovanje o globalnom građanstvu, odbranu prava, ekonomiju i zapošljavanje. kao i sprječavanje i otpornost na klimatske promjene. Proslava za "urbane dijaloge", prikazivat će izuzetne gradove koji se oslanjaju na inovacije i kolektivnu inteligenciju u obliku svoje budućnosti.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti