Sarajevo: Održana skupština Grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina

17.02.2009. 16:36 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Održana skupština Grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina

Zvonimir Papoci

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH 17. februara 2009. godine održana je skupština Grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina.

Aktualnu problematiku "Stanje, problematika i perspektive Akvakulture u Bosni i Hercegovini" prezentirao je prof. dr. Adnan Jažić.

Govoreći na skupštini Jažić je naglasio da su najveći problemi domaćih proizvođača ribe - skupa hrana iz uvoza, nedostatak stimulativnih sredstava, ali i izbjegavanje pojedinih farmera da primjenjuju važeće propise te nekontrolirani uvoz.

Bosna i Hercegovina ima veliku šansu u proizvodnji ribe budući da ima kvalitetan matični fond, kapacitete za udvostručenje proizvodnje, izvoz žive ribe i ukupnu proizvodnju i do 10 hiljada tona ribe", istakao je Jažić.

On je također kazao da su procjene Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da će u 2010. godini proizvodnja hrane u akvakulturi dostići 40 posto, što je interesantno za BiH budući da raspolaže značajnim potencijalima u toj oblasti.

Na prijedlog radne grupe izabran je predsjednik Grupacije proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina, Almir Bašanović (RIZ Krajina – Bihać) i dva potpredsjednika, Frane Žuvela (ŽUVELA d.o.o. – Stolac) i Lazo Marčetić (SANIČANI d.o.o. – Prijedor). Također je izabrano šest članova odbora Grupacije: Dragana Radošević (TROPIK - Banja Luka), Drago Krmek (Ankora Commerce – Neum), Sanel Šarić (NORFISH - Salakovac, Mostar), Dževad Handžar (LAKS – Salakovac, Mostar), Drago Ćirić (SIRENA FISH – Srbac) i Veselko Čolak (SALMON – Ljubuški).

Novi predsjednik, gospodin Almir Bašanović, je predstavio program rada za 2009. godinu koji se, između ostalog, odnosi na donošenje odgovarajućih akata neophodnih za rad i djelovanje Grupacije, izradu web stranice i kataloga, harmonizacija rada entitetskih asocijacija ribarstva, priprema Grupacije za ulazak u evropske integracije u oblasti akvakulture, kvote izvoza i proizvodnje, pomoć VTK BiH pri izvozu, pojednostavljenje načina i kontrole uvoza i izvoza, kontakti sa izvozno orijentiranim institucijama u BiH te dostupnost informacija o kreditima i pristupnim fondovima EU.

Također je naglašena nužnost primjene već usvojene zakonske legislative i standarda te dovršetka izgradnje sistema koji je bh. proizvođačima omogućio izlazak na tržište ribe EU, navodi se u saopćenju VTK BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti