Sarajevo: Otvoren 4. sajam turskih proizvoda - Povećati trgovinsku razmjenu kroz međusobnu saradnju

04.11.2009. 14:58 / Izvor: Fena
Sarajevo: Otvoren 4. sajam turskih proizvoda - Povećati trgovinsku razmjenu kroz međusobnu saradnju

U sarajevskom Centru Skenderija 4. novembra 2009. godine je otvoren 4. sajam turskih proizvoda, na kojem će se do 7. novembra predstaviti oko sto kompanija.

Organizator sajma je Privredna komora Istanbula, a partner Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).

"Namjera nam je da naše privrednike animiramo da dođu ovdje i pokušaju naći partnere te da se kroz međusobnu saradnju poveća i razmjena, koja je relativno skromna i iznosi oko 86 miliona eura za devet mjeseci ove godine", kazao je predsjednik VTKBiH Mahir Hadžiahmetović.

Trenutno se, kako je dodao, pripremaju određene analize koje proizvode BiH može ponuditi Turskoj, 15. ekonomiji na svijetu, koja ima vrlo konkurentno tržište i gdje se mora nastupati s vrlo kvalitetnim proizvodima.

"Naše privrednike moramo pripremiti i omogućiti im da izvoze proizvode koji su kvaliteta za Evropsku uniju i svijet", rekao je Hadžiahmetović posebno naglašavajući mogućnost ulaganja turskih privrednika u proizvodnju u BiH.

"Svako ko investira u proizvodnju na teritoriji BiH, može plasirati u cijelo CEFTA područje bez carina i drugih taksi, a istovremeno može ostvariti beneficirani preferencijalni položaj vezano za izvoz u EU, pa i u Rusiju, Japan i SAD", naveo je Hadžiahmetović.

Predsjednik Privredne komore Istanbula Murat Yalcintas je naglasio da je cilj ovakvih skupova da se učvrste trgovinske i ekonomske veze dviju zemalja.

On je istakao da se trgovinska razmjena između Turske i BiH svake godine povećava, podsjetivši da je u 2000. iznosila 34 miliona dolara, a u 2007. je dostigla 466 miliona dolara.

"Mi smo na desetom mjestu po stranim ulaganjima u BiH. U odnosu na našu privredu, ovo je dosta mali iznos. Vjerujem da bismo mogli bolje i da možemo biti na prvom mjestu", kazao je Yalcintas.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović je rekao da je zadovoljan što je ovaj sajam postao tradicionalan, ali i zbog toga što sve više turskih privrednika najavljuju ulaganja u BiH i ostvarivanje poslovnih odnosa s BiH.

"Nadam se da ćemo uravnotežiti našu trgovinsku razmjenu i da će sve više turskih privrednika ulagati u BiH i da ćemo onda zajednički krenuti i prema evropskom, ali i prema drugim tržištima koja nam se nude", naglasio je Mujezinović.

Otvaranju Sajma prisustvovali su, među ostalim, ministar industrije i trgovine Republike Turske Nihat Ergun i turski ambasador u BiH Vefahan Odžak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti