Sarajevo: Počela dvodnevna radionica o jačanju budžetske trasparentnosti

27.11.2007. 12:21 / Izvor: Fena

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft otvorio je danas (27.11.2007.) u Sarajevu dvodnevnu radionicu «Unapređenje budžetske transparentnosti i odgovornosti – uloga parlamenta u analizi i pregledu vladinih budžeta».

Radionica se održava u sklopu projekta jačanja upravljanja javnim finansijama u BiH, koji finansira britanski Ured za međunarodni razvoj (DFID), a učestvuju članovi državnih komisija za finansije i budžet te promatrači iz međunarodnih organizacija.

Tokom radionice, kako je istakao ambasador Rycroft, posebna pažnja bit će posvećena najboljim međunarodnim praksama održavanja javnih rasprava o budžetu i unapređenju rada komisija za finansije i budžet kako bi se osiguralo da se novac iz budžeta alocira na prioritetnije projekte te transparentnost i odgovornost u cjelokupnom procesu.

On je naveo primjer britanskog parlamenta kao bitnog aktera u pregledu, analizi i usvajanju budžeta koji treba udovoljiti ekonomskim i socijalnim zahtjevima u razvoju zemlje.

«Uloga parlamenta u BiH je identična «, dodao je Rycroft.

Radionica će se baviti modernizacijom i harmonizacijom procesa planiranja i izrade budžeta na svim nivoima vlasti, a koje provode vlade BiH uz tehničku pomoć DFID-ovog projekta «Jačanje upravljanja javnim finansijma u BiH».

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti