Sarajevo: Počela Konferencija o budžetskim problemima općina - Uobičajene budžetske strategije nisu dovoljne za rješavanje problema

25.06.2009. 12:48 / Izvor: Fena
Sarajevo: Počela Konferencija o budžetskim problemima općina - Uobičajene budžetske strategije nisu dovoljne za rješavanje problema

Uz podršku Projekta upravne odgovornosti (GAP) u Sarajevu se 25.06.2009. godine održava Konferencija o budžetskim problemima općina.

Skupu prisustvuju načelnici općina potpomognutih kroz taj projekt da bi zajedno preispitali sadašnje stanje, razmotrili moguća rješenja izlazaka iz krize i njene posljedice na budžetsko finansiranje.

Naglašeno je da se lokalne vlade u BiH, poput većine vlada u svijetu, susreću se s ozbiljnim budžetskim problemima zbog kojih, naprosto, nisu u stanju obavljati svoje dužnosti.

Kako je istaknuto, brzina kojom se prazne općinski budžeti iznenadila je lokalne vlasti, a uobičajene budžetske strategije nisu dovoljne za rješavanje problema, dok razmjena informacija i međusobno komuniciranje općina više su nego rijetkost.

Novo istraživanje koje je proveo GAP, u saradnji sa Savezom općina i gradova FBiH i Savezom općina i gradova RS-a, a koje je danas prezentirano učesnicima skupa, pokazuje da 95 % ispitanih općina se izjasnilo da je u ovoj godini u mnogo težem položaju pri ispunjavanju fiskalnih potreba nego 2008. godine.

Također, većina općina ispitanica, kako je rečeno, prijavile su da su poduzele mjere za smanjenje potrošnje, dok je jedna trećina njih pokušala povećati prihode.

Naglašeno je i da su među najznačajnijim izvorima povećanja troškova u 2009. : novi propisi s viših nivoa vlasti, doprinosi, uključujući i porez na plaće te cijene energije i goriva.

Na skupu je ocijenjeno da bi svi nivoi vlasti, uz smanjenje potrošnje i pokušaj povećanja prihoda, trebalo kvartalno pratiti izvršenje budžeta, ali i više izložiti principe budžetske transparentnosti i odgovornosti.

Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Judith Cefkin obraćajući se općinskim načelnicima na otvaranju konferencije naglasila je podršku američke vlade održivim i odgovornim lokalnim vlastima te istaknula da bez dobrih budžeta na svim nivoima nema reformi i da oni ujedno doprinose poboljšanju kreditnog rejtinga.

Ovom prilikom je naglašeno da su američka vlada, putem USAID-a, Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) i Ambasada Kraljevine Holandije osigurale po 10 miliona dolara za finansiranje sadašnje već druge faze projekta GAP.

GAP projekt je do sada finansirao uređenje više od 40 šalter sala koje osiguravaju efikasno i transparetno pružanje usluga i u nekim slučajevima smanjile građanima vrijeme čekanja i za 50 posto.

U BiH će još najmanje 30 općina biti dodatno modernizirano zahvaljujući GAP projektu, što će zapravo pomoći da i te općine postanu efikasni servis i građanima i poduzetnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti