Sarajevo: Podnesena krivična prijava protiv TUŠ Trade d.o.o.

26.01.2015. 14:30 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Podnesena krivična prijava protiv TUŠ Trade d.o.o.

Tužiteljstvo BiH izdalo nalog SIPA-i, te Interpol-u, da poduzmu zakonom propisane istražne radnje kako u BiH, tako i u Republici Sloveniji, radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica u predmetu kaznene prijave.

Tijekom svog poslovanja u Bosni i Hercegovini poduzeće TUŠ Trade d.o.o. , sa sjedištem u Bihaću, napravilo je i ostavilo ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima i proizvođačima kao i prema državi BiH, koja se kreću u iznosu od preko 10,3 miliona eura, pokušavajući se pri tome nekorektno povući sa BH tržišta i na taj način ostaviti višemilionski dug građanima ove zemlje, saopćila je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).

Nakon što su bile iscrpljene sve metode i pokušaji BH poduzeća da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, podnesena je kaznena prijava protiv sljedećih osoba:  Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, kao i protiv njihovih poduzeća u BiH - TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o. Bihać zbog "osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju“, sa osnovanom sumnjom da su počinili slijedeća kaznena djela organiziranog kriminala iz čl. 250, stav 3 KZ FBiH u vezi sa kaznenim djelom:

-  prevara u privrednom poslovanju  iz čl. 251, stav 3 KZ FBiH,

-  porezna utaja ili prevara iz čl. 210, stav 3 KZ FBiH,

-  porezna utaja iz čl. 273, stav 3 KZ FBiH

-  neplaćanja poreza iz člana 211, stav 3 KZ FBiH

Iz VTK BiH obavještavaju javnost da je slijedom pomenute kaznene prijave, Tužiteljstvo BiH izdalo nalog Državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i  Interpol-u, da poduzmu zakonom propisane istražne radnje kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Sloveniji, radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica u predmetu kaznene prijave koju su BH gospodarstvenici podnijeli protiv Mirka Tuša i drugih.

Zbog sumnje da prijavljena pravna lica pokušavaju da ugase svoje poslovanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, podsjećamo javnost da je prilikom podnošenja kaznene prijave, 24. oktobra 2014. godine, od Tužiteljstva BiH zatraženo da se provede hitna privremena mjera zamrzavanja imovine, zabrana rada, te bilo kakvih statusnih promjena, za dva pravna lica registrirana u BiH: Tuš d.o.o i Tuš trade d.o.o.

Nažalost, konstatiramo da su sumnje i strahovi gospodarstvenika Bosne i Hercegovine bili opravdani jer je, nakon podnošenja kaznene prijave, jedno od prijavljenih pravnih lica podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću. Isti sud je, temeljem tog zahtjeva, imenovao privremenog stečajnog upravitelja u poduzeću “TUŠ trade” koji bi do kraja mjeseca trebao da podnese sudu izvještaj o stanju u poduzeću i utvrdi postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Ovlašteni predstavnik oštećenih gospodarstvenika je 28. novembra 2014. godine podnio urgenciju Tužiteljstvu BiH da se obustavi provođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u navedenoj kaznenoj prijavi. Do današnjeg dana, Tužiteljstvo BiH još uvijek nije reagiralo, odnosno, poduzelo bilo kakve zaštitne mjere po podnesenim zahtjevima.

U slučaju da stečajni postupak bude pokrenut, oštećene firme, BH dobavljači “TUŠ“, d.o.o  i “TUŠ Trade “ d.o.o. ostaju bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja, a naglašavamo da se, po podacima sa kojima raspolaže VTK/STK BiH, radi o višemilionskim potraživanjima BH gospodarstvenika.

VTK/STK BiH, kao zastupnik interesa BH gospodarstvenika, apelira i očekuje od Tužiteljstva BiH da hitno reagira po pitanju prijedloga za uvođenje privremene mjera zamrzavanja imovine, zabrane rada i bilo kakvih statusnih promjena za dva prijavljena pravna lica u pitanju, i to: Tuš d.o.o i Tuš trade d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti