Sarajevo postaje dio globalno poznate mreže ProductTank

26.04.2019. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo postaje dio globalno poznate mreže ProductTank

Sarajevo postaje dio globalno poznate mreže ProductTank koja okuplja stručnjake za razvoj i upravljanje proizvodima iz nekih od najvećih kompanija na svijetu.

Sarajevo postaje dio globalno poznate mreže ProductTank koja okuplja stručnjake za razvoj i upravljanje proizvodima iz nekih od najvećih kompanija na svijetu.

Globalna mreža ProductTank u svojim zajednicama broji više od 50 hiljada članova u više od 125 zemalja, kojima će se uskoro pridružiti i domaći stručnjaci i to na prvom susretu ProductTank Sarajevo koji će biti održan u srijedu, 15. maja tekuće godine.

Riječ je o product ili program menadžerima, projekt menadžerima i sličnim funkcijama - što su poslovi u IT sektoru koji su danas u vrhu potražnje na globalnom tržištu.

Šejla Vatreš, menadžerica za razvoj digitalnih proizvoda i organizatorica meetupa u Sarajevu, naglašava važnost promocije ovih uloga u rastućim IT tržištima kao što je Bosna i Hercegovina.

"Nažalost, u našoj državi ne postoji mnogo ljudi koji se bave ovom oblasti iako je IT sektor generalno doživio ogromnu ekspanziju u posljednjih nekoliko godina. To je upravo nešto što želimo promijeniti implementacijom ovog projekta. ProductTank Sarajevo predstavlja ogroman potencijal za mlade ljude u našoj državi da usvoje nova znanja i vještine koje im mogu pomoći da započnu karijere u ovoj visoko potentnoj IT oblasti", kazala je Vatreš.

U rastućem IT tržištu, uloge product menadžera i srodnih funkcija postaju sve važnije jer povezuje mnoge timove kao što su inženjering, dizajn, upravljanje uspjehom klijenata, prodaju, marketing, finansije. Oni ne samo da donose odluke o tome šta se gradi, već i utječu na svaki aspekt kako se gradi i pokreće proizvod. Prema posljednjim istraživanjima, product menadžment je sada četvrta najvažnija profesija u kompanijama širom svijeta. To se ogleda i na pontencijalu zarade obzirom da najplaćenija pozicija u Silikonskoj dolini kao centru ove oblasti više nije plata software developera već product menadžera.

Prvi ProductTank Sarajevo meetup će ujedno obilježiti i World Product Day, a bit će održan u prostorijama HUB387, 15. maja tekuće godine sa početkom u 17:30.

Učešće je besplatno, a  svi zainteresovani mogu prijaviti učešće na https://www.meetup.com/ProductTank-Sarajevo/events/260515741/.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti