Sarajevo: Predstavljen nacrt izvještaja o zaštiti biodiverziteta BiH

20.01.2010. 15:19 / Izvor: Fena
Sarajevo: Predstavljen nacrt izvještaja o zaštiti biodiverziteta BiH

Nacrt četvrtog nacionalnog izvještaja o stanju i zaštiti biodiverziteta u Bosni i Hercegovini predstavljen je 20.01.2010. godine u Sarajevu na konferenciji koju je organiziralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP).

Izvještaj je pripremljen za Konvenciju o bioraznolikosti. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja potpisnica UN-ove konvencije koja nalaže između ostalog procjenu godišnjih nacionalnih ciljeva u ovoj oblasti.

Kako su na konferenciji izjavili predstavnici UNDP-a, strateški pravci Bosne i Hercegovine odnosno Federacije, zacrtani Strategijom i akcionim planom za zaštitu biološke i pejzažne raznolikosti, usmjereni su ka smanjenju gubitka biodiverziteta, uspostavi sistema za njegovu konzervaciju i održivu upotrebu te ka smanjenju pritisaka na okolinsko blago.

Da bi gubici okolinske i pejzažne raznolikosti bili svedeni na što manju mjeru, zaštita prvenstveno podrazumijeva identifikaciju i kvalificiranje tipova ekosistema i staništa, konzervaciju biološke raznolikosti u planinskim krajolicima, refugijumima kanjona i tjesnaca, terenima na kraškim poljima te u močvarnim područjima, rečeno je.

Smanjenje gubitaka u osobenoj biološkoj raznolikosti Bosne i Hercegovine, kao jedan od strateških pravaca navedenih u predstavljenom uzvještaju, znači i procjenu te konzervaciju autohtonih genetičkih resursa u zemlji, kao i zaštitu biološke raznolikosti prema potencijalnim opasnostima koje proizlaze od uvođenja genetički modificiranih organizama.

Uspostava sistema konzervacije i održivog korištenja biodiverziteta podrazumijeva i novac potreban za to pa je jedan od ciljeva navedenih u ovom izvještaju - uspostava finansijske baze i jakih mehanizama za stvaranje ekonomskih obaveza u sektorima korištenja prirodnih resursa te uspostava i jačanje mjera ekonomskih poticaja za očuvanje prirode i korišćenje pomoći sa strane.

Da bi biodiverzitet bio konzerviran i korišten tako da opstane i za buduće generacije, treba ga zaštititi jačanjem zakonodavstva o zaštiti prirode i primjenom već postojeće legislative, jačanjem saradnje među entitetskim institucijama i zakonima te među naučnim institucijama u ovoj oblasti, kao i unutar nevladinog sektora, navedeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti