Sarajevo Publishing: Vodeća kuća u udžbeničkoj djelatnosti na području FBiH

11.06.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo Publishing: Vodeća kuća u udžbeničkoj djelatnosti na području FBiH

Sarajevo Publishing je pokretač i nosilac brojnih bosanskohercegovačkih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječije knjige i drugih vrijednih izdanja.

Izdavačka kuća Veselin Masleša iz Sarajeva, jedna od najuglednijih izdavačkih kuća na bivšem jugoslavenskom prostoru, osnovana je 10. juna 1950. godine.

Godine 1995. mijenja ime u Sarajevo Publishing pod kojim djeluje i danas. Sarajevo Publishing je pokretač i nosilac brojnih bosanskohercegovačkih nacionalnih projekata, od udžbeničkih, stručnih, leksikografskih i kulturoloških knjiga i priručnika, do lijepe književnosti, dječije knjige i drugih vrijednih izdanja.

Za 64 godine svog postojanja ovo izdavačko preduzeće kroz 51 biblioteku objavilo je 5481 djelo u preko 35 miliona primjeraka, koje su postale znak raspoznavanja i biljeg prošlih vremena u ovom segmentu, odgajane su generacije bosanskohercegovačke inteligencije, naučnih radnika i eksperata svih profila.

Dovoljno je spomenuti projekte poput biblioteka Kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, Logos, Lastavica, Ars… te udžbenike i priručnike za osnovne i srednje škole kao i za univerzitete.

Bogatom izdavačkom produkcijom, ova izdavačka kuća uvrstila se u red vodećih regionalnih izdavača, te doprinijela razvoju ove djelatnosti publikujući najbolje knjige domaće i strane književnosti, djela iz naše prošlosti, naučnu i stručnu literaturu, kao i literaturu namijenjenu najmlađim čitaocima.

„Naša odgovornost iz godine u godinu je sve veća prema nastavnicima, učenicima, studentima, jer smo samo u posljednjih šest godina objavili više od 300 udžbenika. Danas je naša kuća vodeća u udžbeničkoj djelatnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga je razumljivo zašto je Sarajevo Publishing veliki prijatelj bosanskohercegovačkih porodica i nezaobilazan partner školama, bibliotekama, kulturnim i javnim institucijama.

Šezdeset generacija odrastalo je uz naše knjige. Spremni smo i za šezdeset prvu generaciju.

Autori, urednici i stručni konsultanti, pokazavši visok nivo znanja, kreativnosti, te uvođenjem novih i modernijih pristupa, učinili su naše udžbenike najkvalitetnijim na području za koje su pisani“, ističu iz Sarajevo Publishing-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti