Sarajevo: U organizaciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uspješno okončan Forum novih tehnologija – Nove tržišne prilike

25.03.2009. 12:32 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: U organizaciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uspješno okončan Forum novih tehnologija – Nove tržišne prilike

U organizaciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana, SDT Instituta Sežana i organizacije FLAAR, 19. marta 2009. godine u Sarajevu je održan Forum novih tehnologija.

Forum novih tehnologija – Nove tržišne prilike dio je regionalnih stručnih skupova i pored Sarajeva organizovan je u Zagrebu, Beogradu i Skopju. Tri paralelne sesije multidisciplinarnih predavanja i prezentacija pokrivale su teme 2D i 3D štampe, arhitekturu i kreativni dizajn, te kulturnu baštinu sa dizajnom nakita i suvenira, a među predavačima su bili dr. Nicholas Hellmuth (FLAAR), doc. dr. Selma Rizvić (ETF), prof. dr. Enver Backović (EFSA), prof. Senad Hodović (Zavičajni muzej Visoko), Edvard Sternad (SDT/IB-PROCADD), Aida Džamalija (SERDA).

"Ovdje je zaista riječ o izvanrednim naprecima koje ćemo imati priliku vidjeti u nečemu što je za rješavanje svakog problema krucijalno. Dakle, napreci, spoznaje i otkrivanja bilo čega novog, njih nema bez snimanja stanja, a skenirati i fotografirati, to je preduvjet da se dobije slika pa da se problem riješi", istakao je prof.dr. Kemo Sokolija, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, obraćajući se prisutnima.

Direktor kompanije 5D-CADD d.o.o. Sarajevo Dino Selimović je kazao da su procesi 2D i 3D digitalizacije, skeniranja i štampe, napredno računarsko projektovanje, izrada prototipova i modela pomoću 3D printera, te mnogobrojna hardverska i softverska rješenja dostupna Bosni i Hercegovini, ali da od nas samih ovisi napredak naše privrede i njena konkurentnost u vremenima koja dolaze.

"Najznačanije od svega je znanje. Korištenja novih tehnologija bez znanja nema. I zbog toga mi ove forume organiziramo na vodećim fakultetima u regiji, jer upravo fakulteti trebaju biti mjesto povezivanja studenata, profesora i industrije", naglasio je Edvard Sternad, direktor SDT Instituta Sežana i firme IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana.

Tokom ovog Foruma više od tri stotine prisutnih profesora, studenata, predstavnika državnih institucija i organizacija, kao i predstavnika kompanija različitih profila, imali su priliku se upoznati sa nekim od najnaprednijijh tehnoloških rješenja za dvodimenzionalno i trodimenzionalno štampanje i skeniranje.

2D i 3D softverska i hardverska rješenja dovela su do uvezivanja i preplitanja pomenutih oblasti, što je omogućilo jedinstven ciklus produkcije i reprodukcije, a primjena ovih tehnologija i njihovo stalno unapređivanje uklapaju se u globalne trendove stvaranja, arhiviranja i čuvanja znanja.

U Evropi se tako privodi kraju proces digitalizacije bibliotečkog fonda, gdje je trenutno više od hiljadu kulturnih institucija u evropskim zemljama digitalno uvezano. Formirana je i jedinstvena Evropska digitalna biblioteka historijske i kulturne baštine, a od predstavnika državnih i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine direktno ovisi prisustvo bogate baštine naše zemlje, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti