Sarajevo Wood Days 3 - Drvni sektor zaslužuje dodatnu promociju

31.03.2021. 12:33 / Izvor: Fena
Sarajevo Wood Days 3 - Drvni sektor zaslužuje dodatnu promociju

Organizacijom ovakvih konferencija, kako je kazao Dinko Mujkić iz ovog klastera, nastoji se prebroditi situacija s koronavirusom koja narušava privredu

Drvni sektor BiH zaslužuje dodatnu promociju, kao i lokalne zajednice koje su ključne za privlačenje investicija - istaknuto je danas tokom Drvno-tehnološke konferencije "Sarajevo Wood Days 3" koju je organizirao Drvni klaster "Namještaj i drvo" s partnerima.

Organizacijom ovakvih konferencija, kako je kazao Dinko Mujkić iz ovog klastera, nastoji se prebroditi situacija s koronavirusom koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orjentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.  

Konferenciji u Centru Skenderija prisustvovali su samo govornici, zbog epidemioloških mjera, dok su zainteresovani mogli pratiti prenos uživo. Mujkić je podsjetio da za sutra pripremaju Investicioni samit lokalnih zajednica Zapadnog Balkana.

"Osnovni cilj je da pokažemo, ne samo u našoj zemlji nego u regionu i šire, da funkcionišemo uprkos veoma otežanim uslovima poslovanja, tako da ćemo, nadam se uskoro, kada se steknu uslovi za sajmove, opet biti prisutni na tim manifestacijama", naveo je Mujkić dodajući da se tržište namještaja zapadne Evrope prilično stabiliziralo.  

U Privrednoj komori FBiH, kako je kazao potpredsjednik Mirsad Jašarspahić, poseban fokus stavili su na prerađivačku industriju među kojom je industrija namještaja, a u smislu šta će se desiti ukoliko dođe do smanjenja narudžbi  od njihovih kupaca s obzirom da se radi o izvozno orjentisanoj grani industrije u FBiH i BiH.

"Prije pandemije nije prošao ni jedan značajniji sajam namještaja u Evropi, a da bh. kompanije nisu osvajale priznanja i prve nagrade. To je dokaz da samo kvalitet i ozbiljan pristup poslu pravi ozbiljan brend",  naveo je Jašarspahić.

Prvi znaci oporavka bh. privrede već su vidljivi o čemu govore i statistički podaci o vanjskoj trgovini, a među sektorima koje bilježe rast je i drvna industrija. Jašarspahić dodaje da se pomalo vraćaju stare i dolazi do novih narudžbi, a također se koristi prilika tzv. pregrupisanja lanaca dobavljača u prerađivačkoj industriji gdje se glavni dizajnerski brendovi, kada je riječ o namještaju, okreću podizvođačima i dobavljačima bližim Evropi, a to je zapadni Balkan i BiH.

Nagib Mujkić, direktor "Tisakomerca“ iz Žepča, kazao je da im je kriza predstavljala izazov kome su se uspješno prilagodili radeći na  projektima razvoja i širenja firme.

"Na vrijeme smo se pripremili, uspjeli smo se reorganizirati, čak i više investirati i za gotovo 80 posto povećali broj zaposlenih. Dakle, među rijetkim smo firmama koje su u ovoj situaciji uspjele povećati broj zaposlenih i promet, zadržati tržište, a što je najvažnije, sačuvali smo zdravlje naših radnika", izjavio je Mujkić.    

Dodao je da nastavljaju razvijati proizvodnju od metala i plastike, prvenstveno za fabrike namještaja, metalne industrije i građevinarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti