Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevska zaobilaznica u prometu od 26. juna

04.06.2014. 13:14 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Javnog preduzeća „Autoceste Federacije BiH“ danas su predstavnici medija posjetili autocestu na Sarajevskoj zaobilaznici, dionica Sarajevo sjever – Sarajevo zapad dužine devet kilometara.

"Prije deset mjeseci obećali smo rješenje Sarajevske zaobilaznice, rješenje koje građani čekaju više od deset godina. Sada sa zadovoljstvom najavljujem da su Autoceste FBiH uradile posao u zadanom roku. Potvrda stiže 26. juna kada će u promet biti pušteno devet novih kilometara moderne autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici, dionica Sarajevo sjever – Sarajevo zapad", kazao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Novoizgrađeni LOT 3A povezuje autocestu A1 sa dionicom u izgradnji Vlakovo – Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever – Zenica jug s druge.

Kako bi se riješio višegodišnji problem Sarajevske zaobilaznice, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o promjeni implementatora za LOT 3A u februaru 2012. godine i tako zadužila JP Autoceste FBiH za izgradnju Sarajevske zaobilaznice LOT 3A, poddionica Butila – Vlakovo sa priključnom cestom Mostarsko raskršće.

Od tog trenutka za kraće od godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo eksproprijaciju zemljišta u koju je uloženo 18 miliona KM vlastitih sredstava.

Ovaj kompleksan projekat povjeren je domaćem Konzorciju: Euro-Asfalt i ŽGP. Ugovor za izgradnju vrijedan 37 milona KM sa PDV-om također je finansiran vlastitim sredstvima. Na izgradnji je bilo uposleno 350 radnika.

Cestarina na autocesti Sarajevske zabilaznice se neće naplaćivati.

Otvaranje i puštanje u promet autoceste na dionici Sarajevo sjever – Sarajevo zapad planirano je 26. juna 2014. godine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti