Sarajevska "Žica" osvaja tržišta Slavonije i Dalmacije

20.08.2007. 10:11 / Izvor: biznis.ba
Sarajevska 'Žica' osvaja tržišta Slavonije i Dalmacije

Realizacija programa privatizacije sarajevske Žice daje prve rezultate: ukupna ulaganja Uniprometa vrijedna deset miliona KM, osim što su popravila finansijski položaj Žice, osigurala su i realizaciju programa proizvodnje armaturnih mreža, žičanih pletiva i građevinskih eksera, te radna mjesta za 43 nova radnika, koliko ih je primljeno od dana privatizacije. Ukupna vrijednost proizvodnje porasla je za cijelu godinu na preko 17,2 miliona KM za prvih šest mjeseci ove godine, pišu BH Dani.

Ono čime se posebno ponose u Žici jeste proizvodnja armaturnih mreža koja zadovoljava stroge kriterije međunarodnog standarda DIN 488 i domaćeg standarda JUSU M1.091. Kapacitetom od 18.000 tona i namjerama za proširenje kapaciteta, Žica će se pridružiti grupi najvećih proizvođača armaturnih mreža na bh. tržištu. Već tokom jula ovaj proizvod je našao svoje tržište u Slavoniji i Dalmaciji.

Iz Žice upozoravaju javnost na pojavu neistinitog deklariranja karakteristika armaturnih mreža. Naime, u namjeri da uštede na materijalu, tržištu se nude mreže debljina koje ne odgovaraju zahtijevanoj deklariranoj debljini, niti zadovoljavaju standarde u pogledu rastezljivosti i čvrstoće materijala. Na taj način, prodajom mreža na komad, ovi proizvođači ostvaruju povoljniju cijenu u odnosu na konkurenciju koja vodi računa o sigurnosnim aspektima proizvoda i time ugrožavaju sigurnost izgrađenih objekata.

Domaći graditelji su armaturnom mrežom Žice dobili proizvod koji će im pružiti sigurnost u gradnji u današnje vrijeme kada su na tržištu prisutni mnogi proizvođači koji, zarad ostvarivanja dobiti, špekuliraju kvalitetom proizvoda, što ugrožava sigurnost gradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti