Sarajevski frizeri digli glas: Ako nas korona ne uništi, vlast sigurno hoće

27.04.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski frizeri digli glas: Ako nas korona ne uništi, vlast sigurno hoće

Mjere zaštite o kojima se razmišlja i koje su najavljene naišle su na potpuno negodovanje samih frizera.

Dezinfekcija alata, pribora, radnih mjesta, peškira, salona je bila naša svakodnevnica, ali ove mjere koje nam najavljuju je početak kraja mnogih salona, ukratko bi ovo bila poruka mnogih frizera u Sarajevu i Federaciji koji su reagovali nakon najavljenih mjera koje im se pripremaju za mogući početak rada.

Naime, moguće ublaženje mjera očekuje se iza 1. maja, potvrdio je to nedavno Fahrudin Solak, načelnik štaba Civilne zaštite FBiH.

Jedno od aktuelnih pitanja je koje je mučilo brojne građane Bosne i Hercegovine, bio je početak rada frizerskih salona. 

Solak je najavio da se intenzivno razgovara i vode pripreme o otvaranju manjih trgovina i frizerskih salona.

"Razgovarali smo o poštivanju mjera, pa recimo da u frizerskim salonima bude određena pregrada, da frizeri koriste svu zaštitnu opremu tj. rukavice i vizire, da ne bi došlo do širenja zaraze", kazao je Solak. 

Ipak, mjere zaštite o kojima se razmišlja i koje su najavljene naišle su na potpuno negodovanje samih frizera. Većina njih kaže kako su prosto nemoguće i neizvodive, da ne mogu raditi kao astronauti, te da će većina ostati zatvorena i dalje ukoliko ove mjere zaštite ostanu na snazi. 

Mišljenja su da frizer ne može raditi sa toliko zaštitne opreme. Vizir ne donosi neku posebnu zaštitu za frizere, ali zato dosta otežava rad tj. kvari vid, te frizer nema čistu i jasnu sliku dok šiša!

Adnan Alihodžić, frizer i član grupe Glas malih biznisa, kaže ako ih ne uništi korona, vlast sigurno hoće!

"Kao prvo ograničit će nam rad na dva uposlenika po frizerskom salonu. Meni lično nije problem, ali šta ćemo sa salonima koji imaju po 10 frizera zaposlenih samo u jednoj smjeni?", pita se on.

Komentarišući pregrade od plesiglasa kaže kako njegov salon ima 38 kvadrata i na dva frizera koliko im dozvole to je 19 kvadrata tako da pregrade nemaju apsolutno nikakav smisao, a i ne donose neku zaštitu svakako.

"Maska je ok, ali s rukavicama je jako teško raditi. Uostalom, virus se može zadržati na istim rukavicama i tako prenositi s klijenta na klijenta. Ipak, ali ako nakon svakog šišanja frizer pere ruke kao što je to i dosad radio dodatna dezinfekcija poslije pranja ruku je sasvim dovoljna", napominje on, ističući da frizeri imaju izuzetno visoku svijet o dezinfekciji i higijeni svojih salona, te da su dosad te obaveze ispunjavali izuzetno ozbiljno i odgovorno.

Podcrtava da frizeri svake godine u budžet donesu preko 30 miliona KM, te da će ovakvim potezima rad na crno da procvjeta, a prihod u budžet od frizera će biti mizeran jer mnogi ovo neće moći izdržati.

"Uvođenjem ovih mjera troškovi salona će se povećati 1000 do 4000 svaki mjesec. Ne želimo da otpuštamo radnike. Ne želimo da dižemo cijene naših usluga radi vaših nameta. Želimo da radimo, ne igrajte se s nama jer nama makaze život znače", poručio je on na kraju.

S druge strane, pojedini frizerski saloni u susjednoj Hrvatskoj se uveliko spremaju za početak rada. U salonu su izvršena određena preuređenja, a između svaka dva radna mjesta stavljena je plastična pregrada. U salonu se više neće koristiti peškiri, nego jednokratni papirni ubrusi. Mušterije, kao i zaposleni, koristit će jednokratna odijela, rukavice i maske, dok će frizeri nositi vizire. Svim mušterijama na ulazu će biti mjerena temperatura.

 

Preuređenje koje smo najavili završeno je 💪💪💪💪 Posebna zahvala Cerovski Print Boutique na savršeno napravljenim pregradama koji se dugi niz godina brine kako o vanjskom dizajinu salona tako i banerima, vizitkama itd...❤️

Posted by Frizerski salon DANU on Thursday, April 16, 2020

 

Inače, frizerski saloni u Danskoj otvorili su u ponedjeljak svoja vrata kako bi popravili katastrofe od pokušaja kućnog šišanja i dali nadu ostalim Europljanima da se i njihovim zapuštenim frizurama bliži kraj.

U kopenhaškom salonu "Street Cut" klijenti nose jednokratne plastične ogrtače, a makaze i češljevi te stolice se dezinficiraju nakon svakog korištenja. Ne nude se niti kafe, a nema ni časopisa.

No, niti frizeri niti klijenti ne nose maske.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti