Sarajevski GRAS uskoro dobija 30 autobusa iz Istanbula

26.08.2014. 08:29 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevski GRAS uskoro dobija 30 autobusa iz Istanbula

Susret je iniciran od strane gradonačelnika Ive Komšića, a sa ciljem postizanja dogovora o što skorijoj realizaciji donacije od 30 autobusa gradu Sarajevu od strane pobratimskog grada Istanbula.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je jučer u posjetu Fatiha Karacu, direktora Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH. Susret je iniciran od strane gradonačelnika Ive Komšića, a sa ciljem postizanja dogovora o što skorijoj realizaciji donacije od 30 autobusa gradu Sarajevu od strane pobratimskog grada Istanbula.

"Grad Sarajevo ima veoma intenzivnu i kontinuiranu saradnju sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima: Istanbulom, Ankarom, Konyom i Bursom. Jedan dio saradnje vezan je za pomoć Istanbula putem donacije 30 autobusa koje će Grad Sarajevo dati na korištenje JKP GRAS. Dobio sam informaciju od direktora JKP GRAS-a da su o navedenom već razgovarali sa TIKO-om i želio sam da vidim u kojoj je fazi ova procedura i na koji način ćemo putem vas realizirati navedenu donaciju", kazao je gradonačelnik Komšić.

Karaca je rekao da u Turskoj postoje ustaljene procedure koje se u ovakvim slučajevima moraju ispoštovati kako bi se realizirala donacija te da su se zbog nedavnih predsjedničkih izbora desila određena kašnjenja ali da, isto tako, raspolaže informacijom da bi u narednim danima trebala biti kompletirana sva dokumentacija i završena procedura.

"Dužnost TIKE u ovom projektu je da koordinira pomoć koja će iz Istanbula stići u Sarajevo. Razgovarali smo već sa firmom koja će biti zadužena za prevoz autobusa. Kada nam turska transportna firma IETT preda autobuse, dužni smo da iste dovezemo i u zatečenom stanju predamo GRAS-u. Ne očekujemo zastoj u proceduri i mišljenja smo da će u roku od jedne sedmice autobusi biti spremni za polazak", rekao je Karaca.

Također,  gradonačelnik je upoznao predstavnika TIKE i sa projektom koji se realizira u saradnji sa gradom Konyom, a riječ je o donaciji 20 tramvaja gradu Sarajevu. Ovom prilikom TIKA se ponudila podržati realizaciju i ovog značajnog projekta za grad Sarajevo.

Tokom razgovora, gradonačelnik je istakao potrebu za rješavanjem problema očuvanja tradicije starih zanata koji čine dušu Baščaršije, a koji polako izumiru jer mladi ljudi u tome više ne vide perspektivu. Tako bi turisti koji su najviše zainteresirani za stari dio grada, mogli kupiti neki proizvod koji je autentičan za Sarajevo sa oslikanim motivima grada.

"Grnčarstvo, kao i drugi zanati, su nekada bili veoma zastupljeni, a danas smo nažalost svjedoci da znatan dio tih zanatskih rukotvorina uvozimo. Mišljenja sam da treba ojačati i osnažiti zanatska usmjerenja u školama",  rekao je Komšić.

Na kraju, TIKA je iskazala punu spremnost za pomoć u projektima ove vrste putem pružanja različitih vrsta obuka, kao i u pitanjima koja se tiču nezaposlenosti, poboljšanja uslova života mladih i školstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti