Sarajevski hotelijeri pitaju Vladu KS: Zašto nam ne odobrite povrat 800.000 KM

03.04.2020. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski hotelijeri pitaju Vladu KS: Zašto nam ne odobrite povrat 800.000 KM

Hotelijeri u Kantonu Sarajevu obratili su s Vladi KS pismo u kojem pitaju da im obrazloži zašto ne odobri inicijativu.

Hotelijeri u Kantonu Sarajevu obratili su s Vladi KS pismo u kojem pitaju da im obrazloži zašto ne odobri inicijativu koju im je uputila Turistička Zajednica KS po pitanju pomoći hotelskoj i turističkoj industriji.

"Naime, kao što Vam je poznato Turistička zajednica KS u ovom momentu raspolaže sa više od dva miliona KM na računu akumuliranih isključivo od uplate turističke takse koje smo mi hotelijeri uplaćivali za noćenja gostiju. Od pomenutog iznosa 800.000 KM je u ovom momentu spremno i raspoloživo na računu Turističke zajednice, kako bi se 'vratili' hotelijerima u procentu od 35 posto od ukupnog iznosa, a srazmjerno uplatama koje smo izvršili", navedeno je u pismu.

Turistička Zajednica KS je još prije 15 dana poslala inicijativu Vladi KS i Ministarstvu Privrede KS da se hotelijerima doslovno vrati dio njihovog novca, kako bi se spasila barem djelimično pomenuta branša, Ministarstvo privrede KS to ne odobrava.

"Molimo Vaše obrazloženje za ovakve postupke posebno u ovim trenucima kada su hotelijeri zbog izostanka pomoći privredi prinuđeni otpuštati stotine svojih uposlenika", saopćili su.

U potpisu ovog pisma su svi hoteli koji su uplatili turističke takse Turističkoj zajednici KS. Spisak hotela sa uplaćenim iznosima taksi pogledajte u prilogu.

PREUZMI DOKUMENT:
Spisak hotela

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti