Sarajevski turistički proizvod trebao bi biti skup

16.04.2012. 11:00 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Sarajevski turistički proizvod trebao bi biti skup

Ni snijeg ni hladno vrijeme nisu uspjeli obeshrabriti strane turiste da posjete Sarajevo. U prva tri mjeseca ove godine zabilježen je porast noćenja u glavnom gradu BiH za gotovo 12 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Tome ide u prilog i činjenica da je Sarajevo nedavno na jednom stranom website-u proglašeno najisplativijom destinacijom na svijetu.

Crkve, džamije, sinagoga - sve u nekoliko stotina metara. Spoj istoka i zapada, prirodne ljepote, rat i posljedice ostale nakon najduže opsade u istoriji modernog ratovanja - sve su to razlozi zbog kojih turisti iz svih krajeva svijete biraju Sarajevo za svoj odmor. Šetnja Sarajevom za njih predstavlja šetnju kroz istoriju:

“Moram biti iskren i reći da nisam mnogo znao, ali sad kada sam ga posjetio, oduševljen sam. Grad je interesantan je zato što je multikuturalan.“

“Mi smo iz Pariza, iz Francuske. Bili smo u Dubrovniku i željeli smo vidjeti nešto drugačije. Volimo velike gradove, u kojima žive narodi različitih kultura i vjere, pa smo pomislili da bi bilo zanimljivo da se vidi Sarajevo."

“Nismo imali baš neke posebne ideje šta ćemo naći u Sarajevu, ali smo bili znatiželjni. Osim o periodu o proteklom ratu, ne znam puno toga o ovom gradu."

U Turističkom info centru u srcu Baščaršije stranci traže informaciju više o grada. Adnan Vlaičić kaže da je interesantan podatak da je sve više turista iz Azije:

"Gosti ne očekuju mnogo kada dolaze u Sarajevo jer nemaju neku pravu informaciju o Sarajevu. Većinom su fascinirani. To je neka naša prednost i naša šansa, koju treba da iskoristimo. To nepoznavanje grada treba da iskoristimo na neki pozitivan način. Ko god je došao, došao je na jedan dan npr. i onda su rekli da im je bilo super i zbog toga su ostali dva, tri dana.“

Jednu od najpozantijih ulica u Sarajevu, Kujundžiluk, turisti ne propuštaju da vide. U njoj kupuju suvenire koji će ih podsjetiti na Sarajevo, kaže vlasnik jedne radnjice Zijad Baščaušević:

"Nisu bogzna kakvi kupci. Kupuju ovu sitnu robu – džezva, servis za kafu, kutijica za nakit, i neki suveniri sa znakom Sarajeva, Vijećnice, Begove džamije, Sebilja.“

RSE: Jesu li zainteresovani za ovo što vi radite?

Baščaušević:: Jesu, zainteresovani su. To kod njih tamo nema i njima je to jako interesantno, pogotovu Japancima i Amerikancima.

Historija civilizacije

Već godinama strani časopisi preporučuju Sarajevo kao zanimljivu turističku destinaciju. Nedavno je Sarajevo ubjedljivo pobjedilo na internet stranici FOXnomad.com u konkurenciji između 103 grada svijeta. Među njima si bili španska Sevilla, turski Izmir, italijanski Rim.

Tako je Sarajevo, zahvaljujući glasovima posjetilaca web stranice, proglašeno najisplativijom destinacijom na svijetu.

"Nije to jedina nominacija Sarajeva, odnosno preporuka Sarajeva. Mi smo posljednjih govinu dana bili preporučeni po raznim osnovama kao najpoželjniji mali grad za posjetiti, kao destinacija idealna za ekstremne sportove, kao grad u kome se ima šta vidjeti. I zaista, strani turisti uglavnom dolaze zbog kulturno-historijskog nasljeđa u Sarajevo, dolaze zbog njegove historije, burne, bogate, iza koje su ostajali materijalni spomenici kulture. Dolaze i zbog, nažalost, nedavnih ružnih događaja od prije 20 godina, ali više se to svodi na radoznalost da se vidi koliko se grad oporavio - i uglavnom su njihovi utisci posebni. Uglavnom je ocjena da je Sarajevo izuzetno interesantan, mali grad u kome se može upoznati kompletna historija civilizacije“, kaže glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić Mešić.

Sarajevo je jedna od najstarijih turističkih destinacija u Evropi. Ove godine obilježit će se 130 godina modernog turizma u ovom gradu.

Nakon rata država je malo toga uradila kako bi obogatila turističku ponudu, kaže predsjednik Udruženja turističkih agencija u Bosni i Hercegovini Zoran Bibanović.

"Imamo li mi baš interes da budemo najjeftinija destinacija? Pretpostavke na kojima mi možemo graditi turistički proizvod su jedinstven prirodni ambijent koji okružuje ovaj grad, koji nosi epitet olimpijskih planina, zatim kulturna raznolikost koja je fascinantna za evropski kontinent - u Evropi ne postoji mnogo mjesta kao što je Sarajevo, u kojem su tako još i danas vidljivi spomenici raznih vjerskih grupa koje su se stotinama godina očuvale u gradu. Naš proizvod bi trebao da bude u principu skup“, zaključuje Bibanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti