Sarajevsko tužilaštvo istražuje nezakonitosti u poslovanju Energopetrola

12.09.2016. 12:36 / Izvor: TV1
Sarajevsko tužilaštvo istražuje nezakonitosti u poslovanju Energopetrola

Žolt Hernandi godinama je bio predmet istrage i hrvatskog pravosuđa.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u istražuje nevodne nepravilnostima prilikom dokapitalizacije sarajevske firme „Energopetrol“ iz 2006. godine.

Tužilaštvo je pravosuđu Mađarske uputilo molbu da ispita Žolta Hernadija, predsjednika Uprave i generalnog direktora mađarske naftne kompanije MOL.  Istragom rukovodi tužiteljica Sabina Sarajlija.

U fokusu istrage su, saznaje TV1, Žolt Hernandi, predsjednik Uprave i generalni direktor mađarske naftne kompanije MOL, Tomislav Dragičević, bivši predsjednik Uprave INA-e i bivši menadžer MOL-a Zoltan Varadi. Ove dvije kompanije, MOL i INA dio su konzorcija koji je 2006. godine  dokapitalizirao Energopetrol.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je da ispita Hernandija, mađarskog kralja nafte. Potvrdila je to u telefonskom razgovoru za TV1 glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalida Burzić i dodala da te informacije nisu procurile iz te institucije. Zvanično, o slučaju sada ne mogu govoriti.

"Budući da je istraga u navedenom predmetu  u toku, te zbog Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka trenutno nismo u mogućnosti saopćiti više informacija" , saopćila je za TV1 Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS Hernadija i Dragičevića sumnjiči da su na nezakonit način došli do 67 posto vlasništva nad „Energopetrolom“, a istraga je pokrenuta krajem decembra prošle godine. 2005. godine konzorcij MOL- INA prihvatili su uslove Vlade FBiH o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije Energopetrol.  Malo kasnije prodata je imovina– poslovna zgrada u centru Sarajeva i 50-ak pumpi.

Sve to koštalo je 10 miliona maraka. Kupac se obavezao da će u dokapitalizaciju kompanije u naredne tri godine investirati 150 miliona, koliko je otprilike prodata imovina stvarno vrijedila. No konzorcij nije investirao niti jednu marku, nego su pod hipoteku stavili cijelokupnu imovinu Energopetrola. Upravo ta ćinjenica predmet je istrage Tužilaštva.  

Žolt Hernandi godinama je bio predmet istrage i hrvatskog  pravosuđa. Susjedi su ga teretili da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi osigurao da MOL preuzme upravljačka prava u Ini. Konzorcij INA MOL  svoj dio dogovora nije ispoštovao ni 10 godina nakon što je potpisan, a Energopetrol danas nije u ništa boljoj situaciji nego što je bio kada je nužna prodaja izvršena. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti