Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajlija i firma iz Kiseljaka utajom poreza "zaradili" više od pola miliona KM

07.01.2019. 11:42 / Izvor: Akta.ba

Optužena fizička i pravna osoba, terete se da su u periodu od 2013. do 2016. godine, počinjenjem kaznenih djela utajile PDV u iznosu od 554.373,76 KM.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Salman Husejina, zv.“Huso“, rođenog 1977. godine u Sarajevu, pravne osobe Opća Zadruga E – Ekonomija, P.O. Kiseljak, sa sjedištem u Kiseljaku

Optuženi se terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i ovlaštena osoba u navedenom poduzeću, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, a u namjeri da nezakonito ostvare pravo na odbitak ulaznog PDV-a, prema Upravi za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, podnosili fakture neistinitog sadržaja, tako što su prikazivali fiktivne ulazne fakture, te neutemeljeno iskazivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

Na taj način, optuženi su počinili poreznu utaju u iznosu od 554.373,76 KM, te za navedeni iznos oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe ostvarili protuzakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti