Sarajlije na javnoj raspravi: Žele pokrenuti kolektivnu tužbu protiv ViK-a

07.02.2017. 09:03 / Izvor: Faktor
Sarajlije na javnoj raspravi: Žele pokrenuti kolektivnu tužbu protiv ViK-a

Iz Udruženja za zaštitu potrošača KS kažu da je uslijed redukcije vode ugroženo jedno od prava potrošača.

Udruženje građana "Eko akcija", građanska inicijativa "Borba za život" i organizacija "Jedan grad, jedna borba" okupili su sinoć građane na javnoj raspravi o problemima u snabdijevanju Sarajeva vodom.

Anes Podić iz Udruženja građana "Eko akcija" kazao je novinarima prije skupa da je vodovodna infrastruktura u Sarajevu zapuštena, a ulaganja u tom pravcu nedovoljna. Zbog toga, kaže, grad ima neredovno snabdijevanje vodom.

"U periodu neposredno poslije rata u BiH, sarajevski Vodovod i kanalizacija bio je u relativno dobrom stanju, ali su od 2000. godine, posebno posljednjih godina, gubici znatno povećani. Posljedica toga je redukcija vode u mnogim dijelovima grada", rekao je Podić.

Rješenje trenutne situacije vidi u ulaganju u to preduzeće za koje kaže da, od novca koje prikupi, teško uspije podmiriti tekuće troškove te da nema novca za popravku infrastrukture.

Podić naglašava da bi Kanton Sarajevo, kao najbogatija lokalna zajednica u BiH, mogao iznaći dovoljno novca (mimo kredita) za popravku vodovodne infrastrukture. Prema njegovim riječima, redukcija vode i pad pritiska u cijevima predstavlja i potencijalni zdravstveni rizik za stanovništvo "i opasnost da u cijevi uđe svašta, od fekalnih bakterija do teških metala i otrova".

"Nažalost, i broj kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće je nedovoljan", naglašava Podić.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača KS kažu da je uslijed redukcije vode ugroženo jedno od prava potrošača. Oni su pozvali pravna i fizička lica da im se pridruže u kolektivnoj tužbi koju pripremaju protiv Vodovoda i kanalizacije zbog neadekvatne i neblagovremene isporuke vode.

Jedan od zahtjeva bit će da računi za vodu budu umanjeni jer, kako navode iz Udruženja potrošača, isporuka nije kontinuirana, a značajna količina vode nije za piće.

Organizatori su na kraju naglasili i da se na drugu građansku javnu raspravu o snabdijevanju Sarajeva vodom nisu odazvali predstavnici nadležnih kantonalnih institucija, iako su blagovremeno pozvani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti