Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: Bilateralna kvota za izvoz čelika bila bi povoljnija

17.01.2019. 07:45 / Izvor: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je da je cilj BiH u vezi sa izvozom čelika u EU da sa Evropskom komisijom zaključi sporazum o bilateralnoj kvoti koja će biti povoljnija za proizvođače iz BiH.

"Bilateralna kvota je za nas povoljnija i daje nam više šansi nego što je to opšta kvota u kojoj jedan mali `Arselor Mital` mora da se nosi sa velikim globalnim kompanijama iz Rusije, Ukrajine Turske i drugih zemalja", kaže  Šarović.

On je u izjavi novinarima pojasnio da su komplikacije u vezi sa izvozom čelika u EU nastale u decembru, iako su se očekivale u oktobru prošle godine.

"Pratimo situaciju kada su u pitanju proizvođači iz BiH, posebno kada je riječ o Arcelor Mittalu, kao ključnom izvozniku evropskog ranga čelika i proizvoda od čelika. Do decembra Mittal je bez velikih posljedica mogao u okviru opšte odobrene kvote da izvozi čelik", naveo je Šarović. 

Evropska unija ograničiće uvoz čelika u zemlje članice bloka, nakon što su vlade zemalja članica danas podržale zaštitne mjere u vezi sa njegovim uvozom.

Iz Evropske komisije saopšteno je da su članice EU podržale plan da se uvedu zaštitne i definitivne mjere koje će početkom februara stupiti na snagu. 

To znači da će sav uvezeni čelik da podliježe efektivnom ograničenju do jula 2021. godine.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mirko Šarović

kvota

izvoz

čelik

EU

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti